Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Plocka svamp Tyresta

    Du behöver inte resa speciellt långt för att nå natur med vildmarkskänsla. För ett gäng från Naturkompaniets huvudkontor räckte det med en timmes resa från centrala Stockholm. 

    Svamplycka nära Stockholm

    En höstdag i september bestämde sig åtta medarbetare från Naturkompaniets huvudkontor för att bege sig till Tyresta nationalpark. De samlades i centrala Stockholm vid 08-tiden – bara en timme senare hade de börjat vandringen i en av Sveriges mest stadsnära nationalparker, två mil utanför Stockholm.

    – Vi valde att vandra i en del av nationalparken som ligger en bit ifrån huvudentrén. Vi gick på stigar som inte var så upptrampade, vilket gav en känsla av vildmark. Det kändes som att vi lika gärna kunde ha varit i Dalarna eller nära min hemby i Norrbotten, säger André Rozental, säljansvarig på Naturkompaniet.

    Plocka svamp i Tyresta nationalpark

    Målet med dagsturen, vid sidan om att få en paus och njuta av naturen, var att plocka svamp och tillaga en svampmacka över öppen eld. De hade med sig yxa och såg, kniv och ett av Dalums stekbord. Stekspaden täljde de själva på plats. Vissa i gänget var erfarna svampplockare medan andra var med för att lära sig mer. 

    – Jag är själv ganska ny på svampplockning. Men jag slogs av hur fantastiskt lätt det var. Att plocka tillsammans, grilla färskt levainbröd på stekhällen och äta toasten vid en sjö var en helt fantastisk upplevelse, säger André Rozental.

    Lättillgänglig nationalpark

    Naturen i Tyresta nationalpark är väldigt varierande – spegelblanka sjöar, orörd skog, slåtterängar och betesmarker där kor, får och andra djur betar. Det är dessutom enkelt att ta sig fram tack vare ett utbrett nätverk av stigar och mer etablerade leder.

    – Sörmlandsleden går genom nationalparken och det finns gott om vindskydd med ved längs vägen. Dessutom är det ganska enkelt att dela upp sig på olika stigar och sammanstråla igen längre fram, säger André Rozental.

    Till nationalparkens huvudentréer vid Tyresta by eller Nyfors går det att ta sig med buss från Gullmarsplan eller Haninge pendeltågsstation. Det gör det enkelt att komma ut på små helgäventyr på ett hållbart sätt. Men även kortare turer över dagen kräver en del packning för trivselns och säkerhetens skull, i alla fall om André Rozental får bestämma.

    – Mitt tips är att ha med sig ett par extra strumpor, ett extra lager och en förstärkningsjacka. Jag har med samma förstärkningsjacka som jag har när jag åker skidor på vintern. Men det går bra med en värmande tröja eller en jacka när man tar en paus och sitter stilla. Sedan är det viktigt med energi. Även om man bara ska vara ute några timmar är det annorlunda i skogen. Man tar fler pauser och vandrar i mer kuperad terräng. Då är det bra med både snacks och vatten. Man vill att både kropp och knopp ska fungera.

    Böcker Plocka svamp & vandra i Tyresta 
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress