/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    SVAMP- & BÄRPLOCKNING


    Nu är det äntligen höst och våra skogar fyllda med små skatter i form av svampar och bär. Packa en ryggsäck med varm dryck och gott fika, ta på dig gummistövlarna och ge dig ut på nära äventyr. Lyckan att finna den där gyllene platsen med kantareller i skogsgläntan som ingen annan upptäckt, eller gläntan med alla blåbär och lingon. En blåbärspaj med glass slår det mesta! Och hur gott är det inte att smörsteka nyplockad svamp på en toast? Passa på att torka den svamp som blir över och spara till nästa års fjällvandring. En risotto på fjället med egenplockad svamp är otroligt lyxigt och gott.

    Välkommen!

    LÄTTPLOCKAT I NATUREN

    Förutom svamp, blåbär och lingon, finns mycket annat gott i våra skogar. Nypon innehåller rikligt med C-vitamin och anti-oxidanter och skördas gärna på hösten, men går även att plocka under hela vintern när de blivit svarta. Tillaga antingen direkt efter plockningen eller så kan du torka nyponen på låg temperatur i ugnen, med luckan lite på glänt. I en lufttät burk har torkade nypon riktigt lång hållbarhet. Slånbär har en mycket kärv smak, men till saft, gelé och vin, eller för att smaksätta brännvin, passar de alldeles utmärkt. Slånbär plockas med fördel efter den första frostnatten eftersom de då blir något sötare. Slånbär tillhör ros-familjen och buskarna är mycket taggiga och svårgenomträngliga. Tidigare på säsongen går det att göra te av bladen och blommorna.    ATT BÖRJA PLOCKA SVAMP

    Svampar lever i symbios med träden, så om du lär dig vilka träd och svampar som trivs ihop, så vet du var du kan börja leta. Gammelskogar är bäst, men de blir ju tyvärr färre och färre. Ett annat bra tips är nordsluttningar, som ofta är fuktigare. Och håll koll på vädret! När det har regnat en längre period så brukar svamparna titta fram efter någon vecka. Tänk på att aldrig äta något du inte är helt säker på.

    Tips för nybörjare:

    • Köp en bra bok om svampar och ta med ut.
    • Lär känna de farligaste arterna så du säkert kan undvika dem.
    • Plocka upp hela svampen, då blir den lättare att identifiera.
    • Plocka bara det du vill behålla och kan tillreda eller förvara.
    • Undvik vita svampar helt.
    • Plocka inte bruna svampar med bruna skivor på undersidan.
    • Se upp för svampar som är röda eller rosa på undersidan.
    • Var generellt mer försiktig med skivlingar än soppar.
    • Fråga vänner och kolla flera källor om du ska äta, ät aldrig något du är osäker på!
    • Förbered innan du går ut så att du kan ta vara på det du hittar.
    • Rensa färdigt i skogen medan du fikar, då blir det mindre jobb hemma.

    Lämplig utrustning för bär-, växt- och svampplockning:

    Läs mer
    Gummistövlar » 

    Niki Sjölund har skrivit böckerna »Vildplockad svamp« och »Vildplockat«. Han har tidigare arbetat som kock, men ägnar sig nu bland annat åt att plocka vilda, ätbara växter i skog, på äng och till fjälls.

    VILDPLOCKADE SKATTER

    Känner du att du gick miste om sommarens vildplockade godsaker? Misströsta inte. Det finns fortfarande skatter i naturen, berättar Niki Sjölund.

    Jag älskar de olika årstiderna i Sverige och allt de har att erbjuda med sin mångfald. Hösten är den period då många övergår från att plocka ätbara växter, blommor och bär, till att börja plocka svamp. I mitt fall även annat. Jag tycker att det är en underbar period, inte minst i gränslandet mellan sensommarens godsaker som blåbär, lingon, fläderbär och de små fruktkropparna av kantarell och karljohanssvamp. Även om torkan och hettan förstört en del av skörden finns mycket kvar att hämta. Att bara plocka svamp på hösten tycker jag känns lite tråkigt, eftersom det finns så otroligt mycket mer att plocka och spara inför vinterns mörka månader.

    När det har varit så varmt som i år är hjortronen tyvärr bara att glömma, de kommer betydligt tidigare. Men ett annat bär som många glömmer bort att vi har i Sverige och som växer sida vid sida med hjortronet är det supernyttiga tranbäret. Tranbäret växer ute på myrmark, en lågväxt planta som ger stora och ofta mycket bär även vid väldigt varma somrar. Bären är mogna när de är helt mörkröda och ska helst plockas efter att den första frosten har kommit. Orkar du inte vänta så länge går det bra att plocka röda bär och lägga dem i frysen. Att det är bättre att plocka bär som blivit frostnupna beror på att de är väldigt sura innan. Frosten gör att de blir sötare i smaken. Det gäller även det underskattade rönnbäret som också är perfekt att plocka på hösten.

    Jag plockar och använder gärna brännässlor även på hösten. Jag tycker till och med att det är godare att plocka de stora bladen så här års och göra soppa på dem i stället för att plocka de riktigt späda bladen på vårkanten. Jag brukar också plocka brännässlornas frön och torka eller rosta dem och använda på gröten tillsammans med torkade tranbär –en galet bra kick av vitaminer! Och framför allt oerhört gott.    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress