Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Åtta tips för säkrare vinterturer

        1. Följ lederna

        I fjällen finns hundratals mil av markerade leder. Att röra sig med turskidor längs lederna är en stor fördel, längs lednätet finns ofta även övernattningsstugor och hjälptelefoner. Det är lättare att hitta med hjälp av markeringarna och områdena där lederna ligger placerade är ofta lavinfria. Vinterlederna är i regel markerade med röda kryss. För dig som vill prova på turskidor i fjällmiljö för första gången har Svenska Turistföreningen (STF) ofta prova på-kurser på sina anläggningar under vintern.

        2. Gräv en nödbivack

        Är det riktigt hårt väder på kalfjället så framkomligheten försvåras avsevärt av snö, blåst och dimma kan det vara nödvändigt att gräva en bivack, spade ska alltid med på långturer. Behåll lugnet och arbeta metodiskt. Gräv så nära leden som möjligt, sätt gärna en halsduk på närmaste ledkryss. Markera platsen för nödbivacken med uppställda skidor och stavar. Ett snabbare alternativ är att sätta upp och krypa ner i en vindsäck. Men lär dig i så fall hur den fungerar i lugn och ro hemma före turen.

        3. Se över utrustningen

        Vintern ställer lite hårdare krav på utrustningen än sommaren. Torra, klara dagar kan vara riktigt sköna på fjället, både dagtid och för att vintertälta – men marginalerna är mindre. Se över pjäxor, bindningar, stormkök, eventuellt även tält och tältpinnar och allt annat viktigt som du behöver ha med dig för vinterturen. Kläderna du väljer ska tåla vind, kyla och väta. Tält och sovsäck behöver vara anpassade för vinterbruk. Det är många mörka timmar per dygn på vintern, så glöm inte pannlampan! Och på vårvintern är ett par välsittande solglasögon, som inte släpper igenom så mycket sidoljus, guld värda. Se även till att eventuella medföljande barn bär solglasögon under den solstarka perioden.

        4. Ta med karta & kompass

        Ha alltid en aktuell karta över området med dig och en kompass. Lär dig hur du navigerar med kompass som hjälpmedel för att navigera och hålla rätt kurs, före avresan. En gps eller telefon laddar snabbt ur om det är kallt med många minusgrader. Ett extrabatteri till telefonen kan vara bra. Sätt den gärna i flygplansläge när du inte använder den, så sparar du batterikraft.

        5. Meddela färdvägen

        Numera finns en app från Fjällsäkerhetsrådet att använda för att lämna digitala färdmeddelanden, men den bygger på att det finns uppkoppling. Så det allra säkraste är fortfarande att lämna färdmeddelande i någon av de vinteröppna fjällstugorna eller till någon anhörig som har kännedom om den valda rutten dag för dag. För riktigt avancerade vinterturer finns numera även satellittelefoner till uthyrning.

        6. Bo mysigt i stuga

        Med övernattning eller flerdagarsboende i stuga kan du dra ner på packningen och det är väldigt mysigt att kunna stirra in i en braskamin under kvällstimmarna. Fjällstationernas öppettider kan dock skilja ganska mycket mellan olika områden, så kolla alltid först att det går att boka. STF:s stugnät har i regel vintersäsong från slutet av februari till slutet av april, men vissa stationer har öppet över nyår och ett fåtal har året runt-öppet. Finns det tillgång på ved så lämna alltid torr ved och helst även späntade stickor inne i stugan till nästa besökare.

        7. Var redo för snabba väderomslag

        Har du uppkoppling så håll dig gärna uppdaterad om väderprognoserna via smhi.se eller yr.no. Har det utfärdats varning för hårt väder så iaktta extra stor försiktighet. Fråga gärna stugvärden om uppdateringar. Många fjällstationer har en vädertavla med de senaste prognoserna. Tänk även på att barn i regel kyls ned snabbare än vuxna, särskilt om de sitter stilla lång tid i till exempel en fjällpulka. Kontrollera regelbundet kroppsvärmen i händer och fötter samt ha lite uppsikt över hudpartier som inte är täckta. Låt hen komma upp och röra på sig vid jämna mellanrum.

        8. Lämna inga spår

        Precis som på sommarfjället gäller regeln att låta naturen vara intakt och inte lämna några spår efter dig. Räkna inte med att det finns ved i fjällen utanför stugnätet för eldning, matlagning utomhus behöver i regel ske på stormkök. Ta gärna med dig en påse hemifrån att samla skräp i. Tar du med extra skräp som du hittar längs vägen är du en hjälte!

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress