Matkreatör: Henrik Orre | Fotograf: Martin Stenmark
2 personer
300 g lammrostbiff
1 liten spetskål
300 g ostronskivling
300 g skogschampinjon
1 liten rotselleri
2 dl gräddfil
1 citron
2 vitlöksklyftor
3-4 timjankvistar
Olivolja
Salt och svartpeppar
Aluminiumfolie
Durkslag i metall som tål värme
Gör så här:
- Packa in hela rotsellerin i aluminiumfolie och lägg den i den glödande kolen. Låt den ligga tills den blir mjuk, cirka 1 timme.
- Dela skogschampinjon och ostronskivling i mindre bitar. Grilla svampen direkt i elden i durkslaget. Svamp innehåller så mycket vätska att den inte blir bränd.
- Dela spetskålen på mitten, ringla ner lite olivolja mellan bladen och salta lite på snittsidan. Grilla den lätt på ett galler över elden, lägg sedan över i stekpannan. Ha i en klick smör, vitlök och timjanskvistar. Lägg aluminiumfolie över pannan och låt det stå vid lägre värme i ca 25-30 min. Dela upp kålen i mindre bitar.
- Krydda köttet med salt och svartpeppar. Grilla över stark värme i 3-4 min, flytta det sedan till ett ställe med lägre värme och låt det stå i ytterligare 5-6 min. Skär upp i skivor.
- Riv en vitlöksklyfta och skalet av en citron ner i gräddfilen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera tillsammans med den bakade rotsellerin.