Matkreatör & fotograf: Agnes Maltesdotter
Ingredienser:
3 dl rågsikt
1 dl havregryn
2 dl morötter
1 msk chiafrön
2 nypor salt
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
1 dl filmjölk eller sojayoghurt
75 g smör eller veganskt margarin
1 st ägg (för veganska scones kan du ersätta ägget med 1 msk chiafrön som fått svälla i vatten över en timme. Detta är utöver den redan angivna mängden chiafrön)
1 msk honung eller agavesirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om.
- Finfördela det rumstempererade smöret i blandningen.
- Blanda ner de resterande ingredienserna och rör om tills det blir en relativt kladdig smet.
- Fördela degen i åtta delar och rulla dem till bollar (blöt händerna för att det inte ska fastna så mycket deg på fingrarna).
- Placera bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite med en gaffel så får de en fin yta.
- Grädda dem i ugnen på 225 grader i ca 10–15 minuter beroende på vilken ugn du har.
Till mina scones serverar jag en härlig mascarpone med citroncest toppat med hallon och citronmeliss. Ett veganskt alternativ är kokosfett, mandelsmör, hemgjord blåbärsmarmelad, blåbär och lite färsk timjan. Hoppas det smakar!