Matkreatör: Johan Bjurström | Fotograf: Per Eriksson
Våffelsmet (förbered hemma)
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 dl kallt vatten (använd bubbelvatten för mer fras)
- 4 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 ägg
- 1 tsk bakpulver
Gör så här:
- Smält smör på låg värme i en kastrull. Låt svalna till cirka 50 grader.
- Vispa samman mjöl, bakpulver, vatten, mjölk och grädde till en slät smet.
- Tillsätt smält smör och ägg, lite i taget tills smeten glänser och häll upp den i en lämplig behållare. Termos är bra om man ska vara ute länge och inte vill riskera att smeten fryser.
Hjortronsylt (förbered hemma)
- 500 g hjortron
- 250 g syltsocker
- 1/2 dl vatten
- 1/2 vaniljstång
Gör så här:
- Rensa hjortronen från barr och blad.
- Värm upp hjortron, syltsocker, vatten och vaniljstång i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda i 10 minuter.
- Häll upp i glasburk.
- Låt svalna i kylskåp (helst ett dygn).
När du förberett våffelsmet, hjortronsylt och vispad grädde är det bara packa ryggsäcken och ta sikte på tänkt eldstad.
Gör så här:
- Tänd elden. Ett bra tips när du är utomhus är att ha med torr ved.
- Värm upp våffeljärnet ordentligt.
- Smörj järnet med smör och grädda tills våfflorna är gyllenbruna.
- Servera med en rejäl klick vispad grädde och snåla inte med hjortronsylt.