Varm choklad
Få drycker är så goda och ger så vardagslyxig känsla som varm choklad – en dryck som passar alla åldrar. De flesta barn älskar varm choklad och följer gärna med ut i skogen även när det regnar om de vet att en mysig stund med varm choklad väntar i en glänta. När när de lyckligt värmer sina händer på den varma muggen och drar in doften av choklad i näsborrarna kanske du påminns om din egen barndoms skogsutflykter?
Varm choklad i termos, över öppen eld eller stormkök
Det allra enklaste är förstås att göra varm choklad hemma och ta med i en termos, men det ger en extra dimension till utflykten att tillaga den på plats. Om du förbereder ingredienser i rätt mängd hemma så kan du lätt tillaga den varma chokladen i ett stormkök eller över en öppen eld. Det är något visst med att tända en eld, se hur den tar sig och sedan lyssna till det varma sprakandet medan den varma chokladen blir färdig.
Recept på lyxig varm choklad
Varm choklad kan förstås göras på många olika sätt och går att variera i det oändliga. Här är några av våra favoritrecept på lyxiga varianter som är väl värda att prova:
Ingredienser:
- 100 g god choklad
- 60 g råsocker
- 1 dl grädde
- En knivsudd äkta vaniljpulver
- 1 g salt
- Mjölk till servering
Gör så här:
- Hacka chokladen grovt.
- Lägg alla ingredienser förutom mjölken i en mixer och mixa tills chokladen är i småbitar.
- Värm upp 2,5 dl mjölk och blanda i 0,5 dl av chokladblandningen.
- Toppa med lättvispad grädde!
Vegansk lyxig varm choklad med kokos
Vegansk chokladdryck
Ingredienser:
- 1 dl kokosmjölk
- 3 dl havre- eller mandeldryck
- 1 1/2 msk kakao
- 2 tsk agavesirap
- Kokosflarn att toppa med
Vispad kokosgrädde
Ingredienser:
- 1 burk kokosgrädde (400 ml)
- 2 msk agavesirap
- 1 krm vaniljpulver
Gör så här:
- Börja med att lägga burken med kokosgrädde i kylen minst 4 timmar.
- Ta ut burken ur kylen, öppna den och lyft ur det översta lagret grädde som stelnat i en bunke.
- Vispa fluffigt och tillsätt agave och vaniljpulver.
- Värm kokosmjölk, havre- eller mandeldryck, kakao och agave i en kastrull till det nästan kokar.
- Häll upp i muggar och toppa med kokosgrädde och kokosflakes.