Slånbär, våtarv & rönnbär – ätbara växter i naturen
Förutom plocka svamp & bärplockning av mer välkända bär som blåbär och lingon finns många andra ätbara växter i naturen att plocka. Nypon innehåller rikligt med C-vitamin och antioxidanter och skördas gärna på hösten, men går även att plocka under hela vintern när de blivit svarta. Tillaga antingen direkt efter plockningen eller så kan du torka nyponen på låg temperatur i ugnen, med luckan lite på glänt. I en lufttät burk har torkade nypon riktigt lång hållbarhet.
Plocka slånbär
Slånbär har en mycket kärv smak, men till saft, gelé och vin, eller för att smaksätta brännvin, passar de alldeles utmärkt. Slånbär plockas med fördel efter den första frostnatten eftersom de då blir något sötare. Slånbär tillhör rosfamiljen och buskarna är mycket taggiga och svårgenomträngliga. Tidigare på säsongen går det att göra te av bladen och blommorna.
Våtarv med mycket c-vitamin
Våtarv är ett mycket vanligt ogräs som är supernyttigt och faktiskt går att skörda och använda i matlagning under hela barmarkssäsongen. Ett tydligt kännetecken är den tunna sträng av små hår på ena sidan av stjälken. Våtarv innehåller både mycket C-vitamin och är en bra proteinkälla.
Vildplockade skatter
Niki Sjölund har skrivit böckerna Vildplockad svamp och Vildplockat. Han har tidigare arbetat som kock, men ägnar sig nu bland annat åt att plocka vilda, ätbara växter i skog, på äng och till fjälls.
– Känner du att du gick miste om sommarens vildplockade godsaker? Misströsta inte. Det finns fortfarande skatter i naturen, berättar Niki Sjölund.
– Jag älskar de olika årstiderna i Sverige och allt de har att erbjuda med sin mångfald. Hösten är den period då många övergår från att plocka ätbara växter, blommor och bär, till att börja plocka svamp. I mitt fall även annat. Jag tycker att det är en underbar period, inte minst i gränslandet mellan sensommarens godsaker som blåbär, lingon, fläderbär och de små fruktkropparna av kantarell och karljohanssvamp. Även om torkan och hettan förstört en del av skörden finns mycket kvar att hämta. Att bara plocka svamp på hösten tycker jag känns lite tråkigt, eftersom det finns så otroligt mycket mer att plocka och spara inför vinterns mörka månader.
– När det varit en riktigt varm sommar är hjortronen tyvärr bara att glömma, de kommer betydligt tidigare då. Men ett annat bär som många glömmer bort att vi har i Sverige och som växer sida vid sida med hjortronet är det supernyttiga tranbäret.
Tranbär, brännässlor & rönnbär
Tranbäret växer ute på myrmark, en lågväxt planta som ger stora och ofta mycket bär även vid väldigt varma somrar. Bären är mogna när de är helt mörkröda och ska helst plockas efter att den första frosten har kommit. Orkar du inte vänta så länge går det bra att plocka röda bär och lägga dem i frysen. Att det är bättre att plocka bär som blivit frostnupna beror på att de är väldigt sura innan. Frosten gör att de blir sötare i smaken. Det gäller även det underskattade rönnbäret som också är perfekt att plocka på hösten.
– Jag plockar och använder gärna brännässlor även på hösten. Jag tycker till och med att det är godare att plocka de stora bladen så här års och göra soppa på dem i stället för att plocka de riktigt späda bladen på vårkanten. Jag brukar också plocka brännässlornas frön och torka eller rosta dem och använda på gröten tillsammans med torkade tranbär – en galet bra kick av vitaminer! Och framför allt oerhört gott.
Skogen är full av läckerheter
Här tipsar vi om fler bär, nötter och barr som är nyttiga – och helt gratis.
Lingon – en av skogens skatter
Vi plockar uppskattningsvis endast fyra procent av alla bär som växer i naturen under en säsong – resten ruttnar. I stället för att ge sig ut i skogen väljer många att gå till matbutiken för att handla dyra bär i plastaskar som kommer från andra delar av världen. Lingon är ett exempel på ett underskattat bär som går att använda rårörda eller i sylt, måltidsdryck, dessert eller gelé.
Rönnbär efter första frostnatten
I skuggan av blåbär och lingon finns antal andra bär ute i skogen som bara väntar på att plockas. Aronia, slånbär, tranbär och rönnbär innehåller alla garvsyra som gör att de kan upplevas som kärva i smaken när vi äter dem. Men under första frostnatten omvandlas garvsyran vilket ger bären en sötare smak. Orkar du inte vänta – släng in dem i frysen för samma effekt.
Koka te på tallbarr
Tallens barr går att skörda året runt och använda som smaksättare i te en sval höstdag. Tallbarr innehåller mycket c-vitamin och mängden c-vitamin ökar ju senare på hösten man kommer. I Sverige är det bara nypon och havtorn som innehåller mer c-vitamin. Tallbarrs-te smakar gott av kåda och socker och sätter fart på cirkulationen så att man blir varm när man dricker av det.
Lyxiga hasselnötter
Hasselnötter är en riktig delikatess som vi ibland glömmer växer fritt i naturen. Du hittar dem oftast i skogsbryn, hagmark, ljus lövskog eller näringsrik barrskog. Men glöm inte att det till skillnad från svamp och bär är förbjudet att plocka nötter och ollon från träd. Vänta tills de faller till marken så kan du komma och skörda – om inte ekorrar eller larver hunnit före vill säga.