Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Logga in/bli medlem för att ta del av dina erbjudanden »

        10 vinterprylar du inte klarar dig utan

        Med rätt utrustning blir vinteraktiviteterna både varmare och säkrare. Vi listar tio vinterprylar som gör att du kan klara vinterns utmaningar – från mörker och kyla till hunger och snabba väderskiften. Här följer våra bästa tips på plagg som ger lite extra värme, och vad som är bra att tänka vid val av sovsäck och liggunderlag för vintern. Du får också veta varför en pannlampa, ett passande stormkök, en vindsäck och en spade gör livet enklare på vinterfjället. Och till sist - många outdoorentusiasters bästa tips för att hålla värmen i sovsäcken: Nalgeneflaskan.

        Förstärkningsjacka för alla tillfällen

        Det finns ingen anledning att frysa när dagarna blir kallare. Med en riktigt bra förstärkningsjacka klarar du vinterhalvårets alla aktiviteter utan problem – oavsett om du använder den som ytterplagg på utflykten eller som värmande lager under skaljackan vid pausen. Förstärkningsjackan är ofta lätt och smidig, enkel att packa ner och värmer mycket i förhållande till sin låga vikt. Det gör den idealisk på längre turer när man vill hålla nere packvolymen och packvikten.

        Sittunderlag & liggunderlag mot markkylan

        Ingenting får dig så snabbt nedkyld som markkylan under riktigt råa höst- och vinterdagar. Men har du packat ner ett bra sittunderlag eller liggunderlag behöver du inte oroa dig för att bli blöt eller kall om rumpan. Liggunderlaget kan du dessutom använda på flera sätt. Som sittunderlag som flera får plats på, som ryggstöd i en snögrop eller som komplement till ett uppblåsbart liggunderlag till tältningen. Då får du maximalt skydd mot kylan och kan sova gott om natten.

        Varma fingrar med liners i handsken

        Är du stillastående eller blir sittandes i en skidlift känner du snart hur kylan i fingrarna börjar smyga sig på. Därför är ett par mjuka och tunna fingervantar i merinoull otroligt användbara. De värmer bra under dina vinterhandskar, inte minst när du behöver ta av dig handskarna för att justera jackan, hjälmen eller bindningarna under turen. Vantarna fungerar också som enkla fingervantar under kalla sommarkvällar eller på vårens och höstens vandringsturer.

        Vindsäck mot snabba väderomslag

        Det finns få platser som vädret kan slå om så snabbt som i fjällen. Då gäller det att vara utrustad för alla eventualiteter. Vindsäcken har räddat många människor som hamnat i nöd och är verkligen ett måste på vinterturen. Med en vindsäck kan du snabbt sätta dig i skydd mot vind, regn och snö. Den tar liten plats i packningen och kan ge upp till tre personer välbehövligt skydd.

        Gräv dig ur knipan

        Befinner du dig i alpin miljö är en spade också bra att ha i verktygslådan, inte minst om du behöver sätta dig i säkerhet. Med en lätt och smidig spade som du packar i ryggsäcken kan du snabbt gräva en bivack för övernattning eller en grop där du tillfälligt behöver ta skydd med en vindsäck. En spade kan också vara skillnaden mellan liv och död om du skulle vara med om en lavin och behöver gräva ut någon. I lavinfarlig terräng krävs även transceiver och lavinsond – och kunnande om hur de används.

        Fodrade shorts & täckkjol

        Det här är ett plagg som du inte visste att du behövde förrän du testar och inser att du aldrig kommer att kunna klara dig utan det. Ta med ett par dunshorts eller en dunkjol i ryggsäcken, de är enkla att ta på och av och är perfekta för pauserna på vinteraktiviteter som turskidåkningen, på isarna, i liften eller när du har slagit dig ner runt lägerelden men fortfarande vill hålla dig varm. Riktigt kalla vinterdagar passar de även i pulkabacken och på kylslagna promenaden.

        Stormkök ger ny energi

        Vill du kunna laga varm mat i lite tuffare väderförhållanden på vintern behöver du ett stormkök som klarar flera minusgrader och står stadigt när vinden tilltar. Vid kallare temperaturer finns vintergas som du kan använda i ditt vanliga gaskök. Men om det är riktigt kallt behöver du ett spritkök eller ett multifuelkök som kan tändas med gas, bensin, diesel eller fotogen. Alla äventyrare vill kunna smälta snö, koka vatten och värma sig med vällagad mat. Inte minst på vintern.

        Lys upp vinteräventyret

        Förläng utesäsongen genom att skaffa en bra pannlampa. Pannlampan är ett måste om du ska sova ute på vintern. Den funkar också utmärkt som ledstjärna på löpslingan, i skidspåret eller vid klätterklippan under sena höstkvällar. När du tältar kan du också välja en ljuslykta. Den sprider ett mysigt, varmt ljus och minskar även kondensen i tältet. Utan bra ljus blir kvällsäventyren på hösten och vintern om inte omöjliga så åtminstone betydligt svårare att genomföra.

        En sovsäck som klarar kylan

        Fler och fler väljer att spendera nätter ute i det fria även på vintern. Då behöver man en sovsäck som håller en varm även när kvicksilvret sjunkit en bra bit under nollan. Välj en sovsäck med rätt komforttempertur för vintern och komplettera med en ”liner” (en innersäck) om du vill få den ännu varmare. Tillsammans med välisolerade liggunderlag är du utrustad för den kalla årstidens stjärnklara nätter.

        Värmetålig flaska som element

        Sist men inte minst är de mångsidiga vattenflaskor från Nalgene ett måste på vinteraktiviteterna. Det är inte bara väldigt bra vattenflaskor som både är enkla att fylla på och rengöra. De kan dessutom fyllas på med kokande vatten, vilket gör att de fungerar utmärkt som element inuti sovsäcken eller som värmespridare i jackfickan under kalla vinterdagar och nätter.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress