Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Välja bränsle till stormkök

    Söker du Primusgas till ditt gasolkök eller flytande bränsle till spritköket? I våra butiker finner du bränsletyperna nedan. Besök närmsta Naturkompaniet butik och fråga vår kunniga personal om vilket bränsle som passar just ditt kök och hur mycket bränsle du kan behöva till ditt planerade äventyr. Du kan även köpa Primus vintergas och SIP Power Gas online hos oss. Läs gärna vår guide om att välja friluftskök om du är osäker på vilket bränsle som passar dig.

    Olika typer av gasbränsle

    Hos oss finns olika typer av gasbränsle, några utvalda går att beställa online och några hittar du endast i Naturkompaniets butiker. Samtliga gasbränslen finns i olika storlekar. Längre ner på sidan finns en tabell med beräknad gasförbrukning så du kan se hur mycket gas du behöver ta med dig på turen.

    • Primus SIP Power Gas

     Primus SIP Power gas är ett hållbart alternativ för utomhusbränsle med en prestanda som påminner om den pålitliga Power Gas. Genom att främja tillverkningen av biobaserad gas och flytta produktionen till Europa tar Primus nästa steg till att rita om kartan för utomhusbränsle, i syfte att minska miljöavtrycket. Detta steg är en del av ett nytt hållbarhetsinitiativ från Primus som innebär att utveckla en ny produkt samt att återgå till deras befintliga produktlinje för ytterligare förbättringar.

     SIP – Sustainable Improvement Program

     För varje SIP Power Gas-behållare köper Primus biogas tillverkad av matavfall i stället för fossilt bränsle. Denna säkrade biogas kommer från en dedikerad produktionsanläggning i Sverige, som sedan skickar biogasen till en närliggande distributör, som i sin tur infogar den direkt i lokalproducerade produkter.

     Köp Sip Power Gas »

    • Primus Power Gas

     Primus Power Gas är en av de mest mångsidiga 3-säsongs gasblandningar som finns. Den levererar hög effekt under sommar, såväl som vår och höst. Även om temperaturen sjunker till minusgrader kommer denna gas att fungera. Dess mångsidighet gör att den passar situationer där väder- och temperaturförhållanden är osäkra.

    • Primus Summer Gas

     Primus Summer Gas är en gasblandning optimerad för sommarförhållanden där temperaturen är högre än 15°C / 60 F. En vanlig gasblandning vid dessa temperaturer gör att de flesta kök kommer vara mindre effektiva, vilket leder till högre bränsleförbrukning än nödvändigt.

    • Primus Winter Gas

     När det blir tufft och temperaturen är långt under noll grader fungerar de flesta gasblandningar sämre. Det beror på att flytande gas avdunstar sämre ju kallare det blir.

     Vad är vintergas?

     Primus Winter Gas är därför optimerad att fungera även under kalla förhållanden. Genom en kombination av en innovativ insida och den bästa gasblandningen, ger bränslet den extra effekt som behövs för att smälta snö eller förbereda en livräddande måltid.

     I kalla förhållanden minskar behållarens tryck vilket ger konventionella bränslen lägre effekt eller ingen alls. Den innovativa insidan kallad Vapour Mesh kommer att behålla ett högre tryck, vilket gör bränslet mer effektivt. Under ca. 60 minuters användning är den ca 9 % mer effektiv än liknande gasblandningar utan Vapour Mesh™. Efter 120 minuter är den nära 15 % mer effektiv.

     Köp vintergas »

    Så mycket bränsle går åt

    Bränsleåtgången påverkas av temperaturen i luften och på vatten, hur vindskyddat köket är samt vilken gas, brännare och kärl som används. Ett effektivt kök som exempelvis Primus Primetech som har vindskydd och ett kokkärl med värmeväxlare får bränslet att räcka längre, upp till 50% gentemot ett konventionellt kök. Till hjälp har vi gjort en tabell utifrån vad en person med ett kök och som endast kokar vatten för en genomsnittlig mängd frystorkad mat och dryck förbrukar i bränsle. För vinterförbrukningen har vi inkluderat smältande av snö. Ta dessa värden som riktvärden. När din gasbehållare är tom ska den lämnas in som miljöfarligt avfall på miljöåtervinningen.

    Sommartid

    Antal dagar Gas Bensin/fotogen/diesel
    1 dag 100g 0,1l
    1 dag Primetech 50g 0,06l
    Helg (2 dagar) 230g 0,3l
    Helg Primetech 100g 0,18l
    Vecka (7 dagar) 2 x 230g 0,8l
    Vecka Primetech 230g 0,5l

    Vintertid

    Antal dagar Gas Bensin/fotogen/diesel
    1 dag 230g 0,2l
    1 dag Primetech 100g 0,15l
    Helg (2 dagar) 450g 0,6l
    Helg Primetech 230g 0,35l
    Vecka (7 dagar) 450g + 230g 1,5l
    Vecka Primetech 450g 0,9l

    Andra typer av bränsle till stormkök

    Ett friluftskök kan antingen drivas av gasbränsle eller spritbränsle. På mer avancerade expeditionskök är det möjligt att använda olika typer av bränslen, så som gas, kemiskt ren och blyfri bensin, fotogen och diesel. Det är såklart praktiskt om du inte riktigt vet vilket bränsle som kommer vara tillgängligt där du befinner dig.

    Nedan nämnda bränslen går inte att beställa online utan finns tillgängliga i Naturkompaniets butiker.

    Power Fuel

    Avancerad petroleumblandning som ger en ren förbränning och överlägsen effekt gentemot andra flytande bränslen som t.ex. fotogen, diesel, lacknafta. Detta är tillsammans med bensin det bästa alternativet vid vinterklimat och hög höjd.

    Spritbränsle

    Bränsle för stormkök med spritbrännare.

    Allround gas

    Butangas för påfyllning av gaständare samt stormtändare som Primus Powerlighter. Munstycken för olika ventiler medföljer i locket.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress