Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Sovsäckar vinter

    När du ska sova ute i många minusgrader är det otroligt viktigt att du håller värmen. Det handlar inte bara om att det ska vara skönt och mysigt när du tältar på vintern, det handlar också om din säkerhet. När du ska välja sovsäck för vinteräventyret har vi många väl beprövade och varma modeller att välja mellan. Hos oss hittar du varma dunsovsäckar för både dam och herr från märken som Fjällräven och Marmot.

    Sovsäckar för vinter av dun

    Dun är ett lätt material som värmer mycket trots sin låga vikt, dessutom går det att packa ihop till en mycket liten volym utan att ta skada. Dun är egentligen oslagbart när det kommer till fyllning i varma sovsäckar, men jämfört med syntet finns ändå två nackdelar. En syntetsovsäck förlorar inte isoleringsförmågan på samma sätt som dun gör om det blir blött. Syntet är också billigare, vilket gör att syntetsovsäckar ofta har lägre pris. De allra varmaste sovsäckarna vi har i vårt sortiment är dunsovsäckar, vilket alltid är att föredra under en kall vinter. När det är minusgrader är risken att sovsäcken skulle bli blöt minimal och då får värmeförmågan och den lätta vikten avgöra.

    Tips kring sovsäckar för vinter när det är riktigt kallt

    Här är några tips relaterat till sovsäckar och sömn på vintern som är bra att ta med i planeringen inför vinteräventyret:

    • Ha dubbla sovsäckar. Många som tältar på vintern i extrem kyla har två sovsäckar med sig. En vintersovsäck och en lite tunnare. Det ger möjligheten att alternera samt ger ett riktigt varmt alternativ om det skulle bli kallare än väntat.
    • Välj rätt liggunderlag. Det är lätt att tänka att det är sovsäcken som är det viktigaste för att hålla värmen, men liggunderlaget är minst lika viktigt. Att välja liggunderlag med god isolering mot markkylan är ett måste om det är riktigt kallt, ha allra helst ett extra liggunderlag i skumplast under.
    • Klä dig rätt i sovsäcken. Genom att sova i underställ, mössa och sockor har du goda förutsättningar för en god natts sömn.
    • Alla är olika. Det är olika hur mycket vi fryser och det är viktigt att du testar dig fram till vad som är bäst för dig. Läs vad som står om komforttemperatur och vilka grader sovsäcken är anpassad för, men att testa vad som funkar för just dig är allra viktigast. Tänk på att kvinnor ofta fryser mer än män. Om du är frusen kan en sovsäck för vintern även användas under höst och vår.

    Ta hand om din sovsäck för vinter

    En riktigt varm sovsäck har ofta en fluffig dunfyllning. Kompressionspåsen är bara tänkt som förvaring under själva utevistelsen för att du lätt ska kunna ta med dig den. När du förvarar sovsäcken hemma bör den få vara uppfluffad och ligga i den förvaringspåse som följer med. Använd gärna en sovsäcksliner (lakan för sovsäck), då behöver du inte tvätta sovsäcken lika ofta. En liner ger också extra värme, vilket inte är så dumt en kall vinternatt.  

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress