Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Tälta på vintern

        Att övernatta ute i naturen är svårslaget och att sova ute på vintern är en fantastisk upplevelse för den som är rätt förberedd. Genom att övernatta ger du dagens vandring eller skidtur i det vackra vinterlandskapet en till dimension. Nya ljud och en känsla av att vara riktigt nära naturen väntar. Här delar vi med oss av några av våra bästa tips för en lyckad övernattning i vinter.

        Var förberedd för vintertältning

        Alla är olika när det gäller kyla och det är svårt att ge exakta tips som passar alla. För den som vill sova ute vintertid för första gången kan det vara klokt att prova en natt först, gärna med sällskap och inte så långt bort från civilisationen. En natt ute klarar man det mesta och du kommer att upptäcka vad som fungerar bäst för just dig. Ett annat sätt att testa sina vingar är att sova ute några nätter under vårvinter eller senhöst först, innan du planerar en längre vintertur.

        Klä dig rätt i kylan

        Att hålla sig varm och torr är det viktigaste, annars blir ingenting njutbart. Se till att vara klädd i många lager så att du lätt kan anpassa efter aktivitetsnivå. Använd dubbla strumpor, ett par tunnare innerst och ett par tjockare ytterst. Det är inte bara varmare utan hjälper också till att förhindra skavsår. När det gäller kläder som bärs nära kroppen är ull att föredra eftersom det andas och håller dig lagom varm.

        Läs mer ull och om hur du klär dig lager på lager. Passa även på att ta del av vår håll händerna varma guide.

        Välj utrustning för att tälta på vintern

        Ryggsäck & packning

        På vintern är det ofta mörkt när du rotar i ryggsäcken, därför är det extra viktigt att ha en genomtänkt packning så att du snabbt hittar rätt. Packa i påsar, gärna vattentäta drybags, så hittar du lättare det du söker. Här kan du läsa mer om hur du väljer ryggsäck och hur du kan tänka när du packar. Med tiden kommer du att hitta det sätt som känns bäst just för dig.

        Förutom det mer självklara som kläder, mat, kök, vinteranpassat bränsle, tält, liggunderlag och sovsäck finns det några saker vi tycker är viktiga för att kunna hantera mörker och snö på ett bra sätt:

        • Vatten - På vintern behöver man smälta snö för att få vatten, men tänk på att det tar mycket bränsle.
        • Spade - Att kunna skotta snö är bra, både vid förberedelse av tältplats och om något oväntat skulle hända. Du kan bli översnöad under natten.
        • Pannlampa - Det blir mörkt snabbt och det är skönt att ha händerna fria.
        • Tältpinnar för snö – Om det inte finns till tältet redan. Det kan vara bra att ha med några extra.
        • Snöskor – Hur ser det ut där du ska vara? Kan snöskor vara ett bra alternativ?

        Liggunderlag

        För att undvika markkylan är det bra att ha med sig två liggunderlag, ett tunnare i skumplast närmast marken och ett uppblåsbart fyllt med isolering ovanpå. Många tycker att renskinn fungerar ännu bättre som isolering underst, men det är en fråga om hur mycket packning du vill ta med. Läs om att välja liggunderlag.

        Sovsäck

        Istället för en riktigt varm sovsäck kan det fungera med två sovsäckar utanpå varandra. Är det riktigt kallt kan man ha en vintersovsäck ytterst och en vanlig innerst. Använd gärna en sovsäcksliner inne i sovsäcken för extra värme och komfort. Ett tips för riktigt kalla nätter är att lägga dunjackan som ett täcke utanpå sovsäcken och gärna ett skalplagg över fotändan.

        Tält

        Välj ett vintertält eller ett tält som fungerar året runt. Ett tält anpassat för vinterbruk har kraftigare bågar och ibland möjlighet till dubbla bågar för ökad stabilitet. Ytterduken, som är anpassad för att tåla snö, går ända ner till marken. Innerduken är tät med mindre partier av mesh. Ventilationen sitter högt upp och är genomgående. Här kan du läsa om mer om ett äventyr där vi gjorde en vintertältning med Hilleberg.

        Hyr utrustning för att tälta på vintern

        För den som vill testa hur det är att sova ute på vintern men inte har all utrustning kan det vara en god idé att hyra friluftsutrustning. Hos oss kan du bland annat hyra tält, hyra ryggsäck och hyra fjällpulka.

        Att slå läger på vintern

        Leta upp en plats med skydd för vinden, men se till att det inte är där snö samlas. Träd ger bra skydd mot vind även om de är en bit bort. Om du tältar för nära ett träd kan snötyngda grenar, eller stora mängder snö, falla på tältet under natten och det väger mycket. Se också till att ha koll på att det är en plats utan risk för laviner.

        Förbered marken genom att gräva bort eller trampa ner snö. Lägg gärna snö på ytterduken runt ditt tält. För skydd mot vinden kan du bygga en mur av snö någon meter från tältet eller sätta upp en tarp/presenning. Slå alltid upp tältet med kortsidan mot vinden och se till att ha ventilationsfönstret öppet. Hellre kallt och torrt inne i tältet än fuktigt. Lägg in liggunderlag och sovsäck så fort tältet är uppe så att det hinner fluffa till sig innan det är läggdags.

        4 tips för en god natts sömn

        • Rör på dig - Se till att röra på dig ordentligt innan du kryper ner i sovsäcken, men rör dig inte så mycket så att du blir svettig.
        • Varmvattenflaska - Om det är riktigt kallt, eller om du lätt fryser, är det skönt att lägga en flaska med varmt vatten i sovsäcken en stund innan du går och lägger dig. Lägg flaskan i en strumpa så att du inte bränner dig. Som bonus har du ljummet vatten på morgonen, antingen att dricka som det är eller som grund till morgonkaffet.
        • Torra och varma sovkläder - Ha en uppsättning kläder som bara används att sova i, även underkläder, så att allt du har på dig på natten är helt torrt. Klä dig hellre för varmt än för kallt, skulle du bli för varm är det lätt att ta av sig något plagg. Fyll dock inte sovsäcken för mycket eftersom det behöver vara luftigt för att hålla värmen.
        • Somna inte hungrig - Se till att ha ätit ordentligt och gått på toaletten innan du lägger dig, det tar emot att gå upp när du väl krupit ner. Att ha några färdiga smörgåsar nära till hands i tältet är inte så dumt.

        Foto: Agnes Maltesdotter

        Expertens tips för tältning på vintern

        Det finns få gånger du är så ett med naturen som när du sätter upp en lägerplats och övernattar i det fria. För många är tältning förenat med sommarmånaderna, men det finns mycket att uppleva även vintertid. Borlängebutikens säljare Stephan Schneider har vintertältat i tre decennier och vet allt om vilken utrustning man behöver och hur man ska tänka. Inte minst om du aldrig testat vintertältning tidigare.

        Hur tältar man på vintern?

        – På Naturkompaniet vill vi bygga bort rädslan så att den inte står i vägen för nyfikenhet. Ta reda på fakta innan du ger dig i väg. Vintertältning kräver noggrann planering. Kolla hur vädret ska bli, vilka kläder du har och behöver och vilket tält du vill använda. Och var du ska tälta så klart, det är bättre att börja i din närmaste omgivning första gången än att ge dig upp till Abisko eller Sarek, säger Stephan Schneider.

        Om du vill testa vintertältning är det viktigt att hålla koll på väderförhållandena på platsen där du ska slå upp ditt läger.

        – Om du är osäker på väderprognosen kan du ringa den lokala fjällstationen och kolla hur vädret ser ut i området. En vindprognos på 5–6 sekundmeter kan i själva verket vara närmare 12 sekundmeter på fjället, det är ingenting jag rekommenderar en nybörjare att ge sig ut i. Då är det bättre att söka dig nedanför trädgränsen där du är mer skyddad. Ett tips: bygg snövallar 4–5 meter från tältet för att hålla den värsta vinden och snön borta.

        Vilken utrustning behövs för vintertältning?

        När du ska vintertälta är valet av tält och kunskapen om hur du slår upp tältet viktigt för att du ska få en säker vistelse i naturen, menar Stephan Schneider.

        – När det kommer till utrustningen kan tältet vara helt avgörande för om du klarar dig om vädret slår om och blir styggt. Det är lika viktigt att du väljer ett kvalitetstält som att du vet hur du sätter upp det. Träna på att resa tältet hemma, gärna i oväder, så att du inte gör det första gången i skarpt läge. Det är alltid tryggt att ha en rutin så att du vet vad du ska göra, slipper bli stressad och undviker att göra fel och ha sönder tältet. Kom in till oss i butiken så visar vi dig hur du reser olika tält, vi kan även hjälpa dig att hitta liggunderlag och sovsäck som håller dig varm på dina vinteräventyr.

        Foto: Klas Sjöberg | Text: Andreas Björkman

        Vintertälta – första vinternatten

        Att vara rätt utrustad är särskilt viktigt för den som planerar att vintertälta. Det vet butikschefen Gienny Klingheim, som tog med kollegerna på ett prövande vinteräventyr i Jämtlandsfjällen.

        Foto: Dennis Nilsson & Adrian Underdal | Text: Annika Goldhammer

        Det var tänkt som en mysig vintertur med skidåkning och vintertältning kring Storulvån i Jämtland. Men Gienny Klingheim, butikschef på Naturkompaniets butik i Kristianstad, och hennes butikskolleger hann knappt lämna fjällstationen i Storulvån innan snön vräkte ner.

        – Det var motvind, 35 sekundmeter och ingen sikt, minns Gienny Klingheim. Det var något av det tuffaste jag har varit med om. Men det vara bara att ta fram pannbenet och fokusera framåt.

        Efter sju timmars åkning i snöstorm var gruppen framme vid Sylarnas fjällstation. Planen var att de skulle tälta, men de bestämde sig för att övernatta på fjällstationen.

        – Vi sov väldigt gott den natten. Och nästa dag vaknade vi till strålande solsken. Vi lämnade packningen på fjällstationen, tog med oss karta och kompass och gjorde en dagstur som inkluderade ett par enklare toppturer.

        Väl tillbaka var det äntligen dags att sätta upp tälten. För flera i gruppen var det första gången och de hade packat allt som krävs för att sova gott i kylan.

        – Vi hade med oss vinterdunsäckar och liners i ull som man kan ha inne i sovsäcken. Sedan hade vi två liggunderlag, ett i cellplast som skyddar mot kylan från marken och ett tjockare som ger ytterligare isolering.

        Bra tips inför vintertältning

        Några i gruppen hade också med sig vattenflaskor från Nalgene som de fyllde med varmt vatten och lade i sovsäcken som extra element.

        – Vi sov bra och ingen frös. Det blev väldigt lyckat, säger Gienny Klingheim.

        Hon är själv en erfaren vintertältare och har många tips. Som att se till att ha rejäla tältpinnar (till exempel Snow & Sand Peg) som kan grävas ner i snön. Och att sova i ullunderställ merinoull och ullstrumpor samt mössa och vantar. Fot- och handvärmare ger snabb extravärme och ett par förstärkta duntofflor är lätta att glida i om man behöver gå ut och kissa på natten. De är även sköna att ta på sig på morgonen.

        – Kängorna är alltid väldigt kalla på morgonen, därför kan det vara smart att koka vatten och stoppa en varm vattenflaska i vardera känga. Då hinner de bli varma medan man lagar frukost. När det gäller matlagning på vintern är vintergas som klarar kyla ett måste.

        – Vill man vara helt säker kan man ta med sig ett multikök och bensin, som kan användas oavsett hur många minusgrader det är.

        En annan form av värmespridare på turen är lanternor, de ger både ljus och värme i tältet. Sist men inte minst: med all packning gäller det att organisera den smart.

        – Ofta vill man ha upp packningen så snabbt som möjligt och därför är det bra att organisera den i packpåsar med olika färger, säger Gienny Klingheim.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress