Att övernatta ute i naturen är svårslaget och att sova ute på vintern är en fantastisk upplevelse för den som är rätt förberedd. Genom att övernatta ger du dagens vandring eller skidtur i det vackra vinterlandskapet en till dimension. Nya ljud och en känsla av att vara riktigt nära naturen väntar. Här delar vi med oss av några av våra bästa tips för en lyckad övernattning i vinter.
Alla är olika när det gäller kyla och det är svårt att ge exakta tips som passar alla. För den som vill sova ute vintertid för första gången kan det vara klokt att prova en natt först, gärna med sällskap och inte så långt bort från civilisationen. En natt ute klarar man det mesta och du kommer att upptäcka vad som fungerar bäst för just dig. Ett annat sätt att testa sina vingar är att sova ute några nätter under vårvinter eller senhöst först, innan du planerar en längre vintertur.
Att hålla sig varm och torr är det viktigaste, annars blir ingenting njutbart. Se till att vara klädd i många lager så att du lätt kan anpassa efter aktivitetsnivå. Använd dubbla strumpor, ett par tunnare innerst och ett par tjockare ytterst. Det är inte bara varmare utan hjälper också till att förhindra skavsår. När det gäller kläder som bärs nära kroppen är ull att föredra eftersom det andas och håller dig lagom varm.
Läs mer ullens egenskaper och om hur du klär dig lager på lager.
På vintern är det ofta mörkt när du rotar i ryggsäcken, därför är det extra viktigt att ha en genomtänkt packning så att du snabbt hittar rätt. Packa i påsar, gärna vattentäta drybags, så hittar du lättare det du söker. Här kan du läsa mer om hur du väljer ryggsäck och hur du kan tänka när du packar. Med tiden kommer du att hitta det sätt som känns bäst just för dig.
Förutom det mer självklara som kläder, mat, kök, vinteranpassat bränsle, tält, liggunderlag och sovsäck finns det några saker vi tycker är viktiga för att kunna hantera mörker och snö på ett bra sätt:
För att undvika markkylan är det bra att ha med sig två liggunderlag, ett tunnare i skumplast närmast marken och ett uppblåsbart fyllt med isolering ovanpå. Många tycker att renskinn fungerar ännu bättre som isolering underst, men det är en fråga om hur mycket packning du vill ta med. Läs om att välja liggunderlag »
Istället för en vintersovsäck kan det fungera med två sovsäckar utanpå varandra. Är det riktigt kallt kan man ha en vintersovsäck ytterst och en vanlig innerst. Använd gärna en sovsäcksliner inne i sovsäcken för extra värme och komfort. Ett tips för riktigt kalla nätter är att lägga dunjackan som ett täcke utanpå sovsäcken och gärna ett skalplagg över fotändan.
Välj ett vintertält eller ett tält som fungerar året runt. Ett tält anpassat för vinterbruk har kraftigare bågar och ibland möjlighet till dubbla bågar för ökad stabilitet. Ytterduken, som är anpassad för att tåla snö, går ända ner till marken. Innerduken är tät med mindre partier av mesh. Ventilationen sitter högt upp och är genomgående. Här kan du läsa om mer om ett äventyr där vi vintertältade med tält från Hillebergs.
För den som vill testa hur det är att sova ute på vintern men inte har all utrustning kan det vara en god idé att hyra friluftsutrustning. Hos oss kan du bland annat hyra tält, hyra ryggsäck och hyra fjällpulka.
Leta upp en plats med skydd för vinden, men se till att det inte är där snö samlas. Träd ger bra skydd mot vind även om de är en bit bort. Om du tältar för nära ett träd kan snötyngda grenar, eller stora mängder snö, falla på tältet under natten och det väger mycket. Se också till att ha koll på att det är en plats utan risk för laviner.
Förbered marken genom att gräva bort eller trampa ner snö. Lägg gärna snö på ytterduken runt ditt tält. För skydd mot vinden kan du bygga en mur av snö någon meter från tältet eller sätta upp en tarp/presenning. Slå alltid upp tältet med kortsidan mot vinden och se till att ha ventilationsfönstret öppet. Hellre kallt och torrt inne i tältet än fuktigt. Lägg in liggunderlag och sovsäck så fort tältet är uppe så att det hinner fluffa till sig innan det är läggdags.