Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Välj rätt sovsäck

    Sovsäckens uppgift är att hålla kroppen i värmebalans under vila så att du kan sova och lagra energi för morgondagen. Innan du köper sovsäck måste du veta under vilka förhållanden den ska användas. Se även till att välja liggunderlag som isolerar mot markkyla. Det är avgörande för att sovsäcken ska kunna hålla värmen.

    Dun eller syntet?

    En dunsovsäck ger dig mesta möjliga värme per gram fyllning. Om du prioriterar låg vikt och liten volym ska du välja en dunsovsäck. Tänk på att dun kräver lite extra varsamhet i hanteringen. Dunet är känsligt för fukt och värmer inte lika bra när det blivit blött, det är därför viktigt att hålla dunsäcken ren och torr. Sovsäckens prestanda och livslängd förlängs om den alltid får torka efter användning och förvaras luftigt. Förvara därför inte sovsäcken i kompressionspåsen när du är hemma. Dunkvalitet anges i procent av dun och fjäder. Ju mer dun desto bättre fluffighet eller loft. Fill power är ett mått på loft. Ju högre fill power (CUIN-värde) desto bättre isoleringsförmåga.

    En syntetsovsäck är med andra ord lite tyngre och större än motsvarande dunsäck i samma temperaturklass. Syntetsäckar kostar däremot mindre och tål mer fukt utan att tappa sin isolerande förmåga.

    Dunsovsäck

     Mycket värme till låg vikt
     Isolerar mycket bra
    Komprimerbar

    Värmer dåligt om den blir fuktig
     Torkar långsamt
    Högre kostnad

    När ska man välja en dunsovsäck?

    Dunsovsäck är ett lämpligt val i kalla och torra förhållanden som vintertid samt när du vill spara på vikt och volym i packningen.

    Syntetsovsäck

    +  Värmer även om den blir fuktig
    +  Torkar snabbt
    +  Lägre kostnad

    -  Mindre värme i förhållande till vikt
    -  Tar större plats

    När ska man välja en syntetsovsäck?

    Syntetsovsäck är ett lämpligt val i fuktiga förhållanden som vår och höst samt när du inte behöver optimera packvolym och vikt.

    Temperaturgränser för sovsäckar

    För sovsäckar finns en europeisk standard ISO EN 23537 (tidigare EN13537) som gör det möjligt att jämföra temperaturgraderingar mellan sovsäckar från olika tillverkare. Alla sovsäckar har minst tre temperaturgränser:

    • Komforttemperatur (Comfort): Den temperatur en kvinna beräknas kunna sova bekvämt och avslappnat i.
    • Temperaturgräns (Limit): Den temperatur en man beräknas kunna sova i en hopkrupen position i 8 timmar.
    • Extremtemperatur (Extreme): Den lägsta temperaturen en kvinna beräknas kunna överleva i under 6 timmar med hjälp av sovsäcken.

    Alla gränser gäller under förutsättning att personen använder liggunderlag, tält och underställ. Med ett reselakan, sovsäcksliner eller olika tjocka underställ går temperaturgränsen att flytta ner några grader. Genom att öppna sovsäcken helt eller delvis går det givetvis att anpassa temperaturen i sovsäcken åt andra hållet. Extremtemperaturen anger den lägsta temperatur du kan överleva i sovsäcken. När det är så pass kallt får du troligtvis en obehaglig natt. Om du vet att du lätt fryser rekommenderar vi att välja en sovsäck för något kallare grader än du har tänkt sova i.

    Sovsäckar för barn har inte någon temperaturgräns angiven. Gör en egen bedömning och se till att ha med underställ och strumpor för att kunna anpassa värmen. Bland våra barnsovsäckar finns modeller med en dragkedja i nedre delen av sovsäcken vilket gör det möjligt att anpassa sovsäckens längd efter barnet och på så sätt undvika att barnet behöver värma upp onödigt mycket luft i säcken. Inte heller de sovsäckar som har en komforttemperatur under - 25 grader har någon temperaturangivelse.

    Klä dig rätt i sovsäcken

    Utöver sovsäcken är ett bra liggunderlag viktigt. Vintertid kan det vara bra med två. En varm åtsittande mössa och ett par torra sockor är också en bra grund för god sömn. Tänk på att alltid byta om till ett torrt underställ innan du kryper ner i sovsäcken och se till att du är varm när du går och lägger dig. Värm dig genom fysisk aktivitet eller drick något varmt innan du stänger igen sovsäcken. Var noga med att stänga alla dragkedjor och att värmekrage och huva är rätt justerade eftersom glipor bildar en onödig värmeläcka. Det är du som är elementet, sovsäcken är bara isolering som håller kvar värmen.

    Sköt om din sovsäck

    Oavsett om du har dun- eller syntetsovsäck är det alltid bra att vädra ut fukten ur sovsäcken efter natten. Lägg den ut och in ovanpå tältet eller häng upp den i ett träd om vädret tillåter. När du kommit hem igen låter du sovsäcken torka ordentligt innan du lägger den löst i förvaringssäcken som följer med dunsäckarna, eller häng upp den. Detta är extra viktigt för dunsovsäckar. Kompressionspåsen använder du bara när du packar ner säcken för tur eller resa. För att hålla sovsäcken så ren som möjligt är det bra att använda sovsäckslakan. Då behöver du inte tvätta sovsäcken så ofta och den isolerande förmågan behålls längre. Sovsäckslakan (liners) hittar du bland våra reselakan & resekuddar.

    Sovsäckstäcken

    Ett sovsäckstäcke är en praktisk hybrid mellan en sovsäck och ett vanligt täcke. Sovsäckstäcket är som ett vanligt täcke med en dragkedja på sidan som går att stänga igen. Det är inte lika varmt som en sovsäck kan vara och inte heller lika optimerad för att ta så lite plats i packningen som möjligt, eller att väga så lite som möjligt. Medan en vanlig sovsäck passar bäst när du ska vandra och bära din packning längre sträckor har sovsäcken andra fördelar. I ett sovsäckstäcke har du mer plats för benen och dessutom möjligheten att öppna det helt så att du kan sova under eller på det. Flera av modellerna går att koppla ihop till en dubbel så att två personer får plats. Här är några tillfällen då ett sovsäckstäcke är ett bra alternativ till den klassiska sovsäcken:

    • Sovsäckstäcket kan snabbt bli ett vanligt täcke, perfekt om du får gäster.
    • Ett eget sovsäckstäcke med på resan eller till övernattningen hos kompisen ger ditt barn extra trygghet.
    • Ta med ett sovsäckstäcke på resan så vet du att du alltid har något varmt och fräscht att svepa om dig och/eller sova i.
    • Ett sovsäckstäcke är praktiskt i husvagnen, taktältet, vanen, husbilen eller på båten under sommarhalvåret.
    • Under sommarhalvåret när det inte är så kallt sover du gott i ett sovsäckstäcke både i tältet och i vindskyddet.
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress