Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Torka mat för vandring

    Att torka sin egen mat är enkelt och ger goda måltider som håller länge. Här är tipsen för att komma i gång!

    Fördelar med att torka mat

    För många är matstunden vandringens höjdpunkt. Torkad mat är bäst om man vill ha med energirik mat med låg packvikt. Färska råvaror kan vara för tunga att bära i längden, torkad mat håller dessutom bättre och går också snabbt att tillaga när hungern slår till. Det går att köpa bra färdig frystorkad mat i vår både digitala och fysiska butik, men det är både enkelt och gott att torka sin egen mat. 

    Metoder för att torka mat

    • De vanligaste sätten är i en torkugn/mattork, i ugnen eller på bakplåtspapper i rumstemperatur.
    • Torka så kort tid och på så låg temperatur som möjligt. Frukt, grönsaker och ost bör torkas i femtio grader och kyckling, fisk och kött i sjuttio grader.
    • En torkugn ger bra temperatur och luftcirkulation. Om du torkar i ugn kan du glänta på ugnsluckan för att få i gång luftcirkulationen. 

    Livsmedel som är bra att torka

    Massor av färskvaror går att torka. Torka hellre för länge om du är osäker.

    • Frukt, grönsaker och lök behöver bara skalas, skivas tunt och torkas.
    • Rotsaker, kål och bladgrönsaker behöver förvällas innan torkning för att behålla färg och smak.
    • Bönor och linser tillagas innan torkning. Detsamma gäller kött, fisk och kyckling som måste stekas på högre värme innan de kan torkas. 

    Förvaring av torkad mat

    Torkar man sina råvaror på rätt sätt och förvarar dem mörkt, svalt och torrt kan de hålla i en glasburk eller plastpåse i flera år. Torkat kött, fisk och andra feta livsmedel måste förvaras i kyl eller frys för att inte härskna. Lägg den torkade maten i färdiga portionspåsar och ta gärna med extra fett ut på vandringen. Egentorkad mat har ofta mindre fett än den du är van att äta hemma.

    "Torkade favoritkryddor gör stor skillnad"

    Patric Samuelsson är säljare på Naturkompaniet Sveavägen.

    Går det att undvika att bara äta frystorkat på längre vandringsturer?

    – Det blir mycket torkat så klart, men det går att ta med färskvaror som håller den första dagen. Jag älskar till exempel fryst blodpudding, som får tina i ryggsäcken under dagen, med rårörda lingon. Till frukost eller lunch är det härligt att steka plättar av pannkakspulver och äta med sylt, liksom att ta med poppa popcorn på stormkök. Till frukost är det kanon med egenblandad müsli på havregryn, nötter och mörk choklad samt torrmjölk.

    Kan man ”pimpa” frystorkat på något sätt?

    – Många har med sig ölkorv och hackar i småbitar i den frystorkade maten. Olivers sälta förhöjer också smaken. Frystorkad mat är milt kryddad så salt, peppar och egentorkade favoritkryddor gör stor skillnad. Ta gärna med gräddpulver och rör ner, det blir som en skvätt grädde i maten. Nudlar är alltid bra. Blanda ut nudlarna och kryddpåsen i varmt vatten och tillsätt torkade skaldjur och grönsaker så får du en het nudelsoppa på kvällen.

    Torkar du din egen mat?

    – Ja, det blir både godare och precis som jag vill ha det. Nyligen gjorde jag en gryta med hemlagad vegofärssås, paprika, morot, kikärtor och vitlök. Jag förvällde grönsakerna och skar dem i tunna strimlor. Sedan bredde jag ut dem på en plåt och lät dem stå i torkugnen på femtio grader över natten. 50 gram färsk paprika och morot väger ungefär 4–5 gram när det torkat. Sedan blandade jag grönsakerna med de andra ingredienserna som jag hade tillagat och torkat tidigare. /JA

    Patrics tre favoriter

    • Primus Omnilite Ti. Mitt stormkök från Primus är lätt och bra, har hög effekt och står stadigt på backen. Det är ett flerbränslekök och kan användas året runt.
    • Opinel Adventurer No. 07. Den här fällkniven brukar jag använda som matkniv för att skära och hacka mat när jag är ute på tur. Den är väldigt lätt och får enkelt plats i köket.
    • MSR Alpine Spatula. En hopfällbar och lätt liten stekspade i plast har jag alltid med mig. Den har också en vass taggad kant så att man kan skära lite enkelt med den.
    Patrics favoriter 
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress