Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Tvätta & impregnera skalkläder

    Rena skalkläder fungerar bättre och håller längre så se till att tvätta och impregnera Gore-Tex eller kläder med andra membran som Fjällräven Eco-Shell med jämna mellanrum. Här har vi samlat fyra tips som får dina skalkläder att hålla längre.

    Torka & återaktivera

    Hängtorkning är miljövänligast, men torktumlare eller torkskåp fungerar också. De flesta skalplagg har en så kallad DWR-impregnering (det där som gör att vattendropparna pärlar sig och rinner av yttertyget) som behöver återaktiveras efter tvätt. Kör det helt torra plagget tjugo minuter i torktumlare eller torkskåp. Strykjärn på låg temperatur fungerar också, men lägg en handduk mellan plagget och strykjärnet.

    Återimpregnera

    Efter en tid behöver skalplagg återimpregneras för att de vattenavvisande egenskaperna ska bibehållas. Tvätta alltid plagget först och impregnera sedan med spray eller med impregnering i tvättmaskinen (följ tillverkarnas anvisningar). Hur ofta impregnering behövs beror på hur hårt plagget har använts och hur ofta det har tvättats. Om yttertyget börjar suga åt sig vatten trots värmebehandling efter tvätt är det dags!

    Tänk på miljön

    Var miljösmart och välj en impregnering utan skadliga fluorkarboner och lösningsmedel. I dag finns det många bra, miljövänliga produkter att välja mellan. Det man får räkna med är att plaggen behöver impregneras lite oftare (ungefär varannan tvätt), men det är ett litet pris att betala för att slippa använda de mycket skadliga och svårnedbrytbara fluorkarbonerna. Fråga gärna oss på Naturkompaniet om råd.

    Använd rätt tvättmedel

    Skalplagg behöver tvättas för att hålla porerna i membranet rena från smuts och svett. Använd alltid flytande tvättmedel och gärna ett som är anpassat för funktionsmaterial. Använd inte sköljmedel eller andra tillsatser eftersom det korkar igen porerna i membranet och försämrar funktionen. Följ tillverkarens temperaturangivelse (oftast 40 grader) och skölj gärna plagget en extra gång. Centrifugera på låga varvtal.

    TVÄTTMEDEL & IMPREGNERING FÖR SKALKLÄDER 

    Behöver du hjälp?

    I alla Naturkompaniets butiker finns en avdelning för produktvård och reparation. I vissa utvalda butiker kan vi hjälpa dig med tvätt och impregnering av dina skalkläder.

    Naturkompaniets butiker
     
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress