Huvudinnehåll

Lammrostbiff över öppen eld, spetskål, svamp, glödbakad rotselleri & syrad grädde

2 personer

Ingredienser:

  • 300 g lammrostbiff
  • 1 liten spetskål
  • 300 g ostronskivling
  • 300 g skogschampinjon
  • 1 liten rotselleri
  • 2 dl gräddfil
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3-4 timjankvistar
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  • Aluminiumfolie
  • Durkslag i metall som tål värme

Gör så här:

  • Packa in hela rotsellerin i aluminiumfolie och lägg den i den glödande kolen. Låt den ligga tills den blir mjuk, cirka 1 timme.
  • Dela skogschampinjon och ostronskivling i mindre bitar. Grilla svampen direkt i elden i durkslaget. Svamp innehåller så mycket vätska att den inte blir bränd.
  • Dela spetskålen på mitten, ringla ner lite olivolja mellan bladen och salta lite på snittsidan. Grilla den lätt på ett galler över elden, lägg sedan över i stekpannan. Ha i en klick smör, vitlök och timjanskvistar. Lägg aluminiumfolie över pannan och låt det stå vid lägre värme i ca 25-30 min. Dela upp kålen i mindre bitar.
  • Krydda köttet med salt och svartpeppar. Grilla över stark värme i 3-4 min, flytta det sedan till ett ställe med lägre värme och låt det stå i ytterligare 5-6 min. Skär upp i skivor.
  • Riv en vitlöksklyfta och skalet av en citron ner i gräddfilen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera tillsammans med den bakade rotsellerin.

Matkreatör: Henrik Orre | Fotograf: Martin Stenmark