Huvudinnehåll
Få hem dina julklappar i tid! Sista dagen att beställa för leverans innan jul: 18/12 kl. 17:00

"Nachos" med matjessill, mandelpotatis och purjolök

100 g svenskt skirat smör
200 g mandelpotatis
20 g ljusugnsbröd
200 g matjessill
1/2 dl skuren dill
2 dl crème fraiche
1/2 purjolök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar


Förbered hemma

  • Tvätta och skiva mandelpotatisen. Salta och lägg i en påse, då släpper potatisen vätska och stärkelser och fastnar inte lika lätt i stekpannan.
  • Skira smöret i en kastrull. Tillsätt svartpeppar och häll i en termos. Smöret utvecklar då svartpepparens smak.
  • Strimla matjessill, skär dill och blanda i en påse.

Tillaga ute

  • Börja med elden, den ska ha plats för en stekpanna eller stekhäll plus glöd på sidan där du kan baka purjolöken.
  • Lägg purjolöken på glöden och snurra den ofta.
  • Stek potatisen i det skirade smöret på stekhäll/stekpanna.
  • När mandelpotatisen är genomstekt bryter du brödet i bitar och steker dem gyllene.
  • Lyft hällen åt sidan och fördela matjessill över potatis och bröd.
  • Skiva den bakade purjolöken och fördela över potatisen och matjessillen. Avsluta med några klickar crème fraiche.

Sufflerat ägg på kol med sikrom

4 ägg
2 msk sikrom
1/2 finhackad rödlök
2 msk skuren dill
4 msk färskost
1 krm salt
2 krm svartpeppar

Instruktioner

  • Blanda färskost, rödlök och dill i en skål.
  • Skär av de okokta äggens topp. Häll innehållet i en bunke och blanda med salt och peppar.
  • Häll tillbaka blandningen i skalen och placera dem vid elden. Ställ dem stabilt, inte för nära elden och snurra dem så ofta du kan.
  • Efter 3–5 minuter sufflerar äggen. Ta bort dem från elden när de avstannat.
  • Toppa med färskostblandningen, sikrom och extra dill.

Recept: Erik Brännström

Erik ”Vilda kocken” Brännström lagar allt över öppen eld. För honom är platsen,
råvarorna och tålamodet avgörande för en god måltid i det fria.

Eriks bästa tips för en lyckad måltid:

  • Veden: Välj björkved, det brinner jämnt och bra och sprätter ingenting. Björkved smaksätter neutralt så länge man eldar bort barken. Om det finns näver kvar kan maten få en bitter smak. Tips: ha med en sprejflaska med vatten så att du kan kontrollera vedens värme.
  • Tålamodet: Stress och brådska är två ingredienser som inte får finnas med i matlagningen. Gott om tid, bra råvaror och tålamod är perfekta beståndsdelar när man ska laga mat utomhus.
  • Platsen: Platsen är nästan lika viktig som matlagningen. Jag älskar att laga mat vid vatten – vid en älv, sjö, tjärn eller vid havet. Värna naturen genom att aldrig lämna ”spår” efter dig och din matlagning och alltid ta med allt skräp hem igen.