Röding med romescosås
4 personer
Romescosås
2 röda paprikor
2 kvisttomater
1 dl marconamandlar
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk paprikapulver
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
En liten nypa espelettechili eller cayennepeppar
Salt
1–2 hela urtagna rödingar
Rosmarin och bladpersilja
Citron
Fin- och flingsalt
Olivolja
Instruktioner
• Sätt ugnen på hög grillvärme. Dela paprika och tomat på längden. Lägg paprikan med skinnsidan uppåt i ugnsform och tillaga cirka 5 minuter mitt i ugnen.
• Ta ut formen och lägg i tomathalvorna på samma sätt.
• Baka ytterligare i cirka 5 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna något.
• Ta bort skinnet på paprika och tomat och skär dem i grova bitar.
• Blanda med övriga ingredienser och mixa med stavmixer. Smaka av med salt och kanske lite mer av chilikrydda. Servera ljummen eller spara i kylen.
Röding
Vi tillagade vår fisk över öppen eld i grillhalster, men det skulle också gå bra att grilla på en kolgrill på hög värme.
Instruktioner
• Salta fisken med vanligt finsalt inuti och fyll med persilja och rosmarin.
• Tillaga fisken cirka 3–4 minuter per sida. Ta från elden och ringla över lite olivolja och strö flingsalt.
• Servera med en god sallad och kokt potatis eller varma grönsaker som broccoli, fänkål och vårlök.
Recept: Mikael Einarsson