Huvudinnehåll

Våfflor över öppen eld med hjortronsylt & grädde

Våffelsmet (förbered hemma)

  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl kallt vatten (använd bubbelvatten för mer fras)
  • 4 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

  • Smält smör på låg värme i en kastrull. Låt svalna till cirka 50 grader.
  • Vispa samman mjöl, bakpulver, vatten, mjölk och grädde till en slät smet.
  • Tillsätt smält smör och ägg, lite i taget tills smeten glänser och häll upp den i en lämplig behållare. Termos är bra om man ska vara ute länge och inte vill riskera att smeten fryser.

Hjortronsylt (förbered hemma)

  • 500 g hjortron
  • 250 g syltsocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 vaniljstång

Gör så här:

  • Rensa hjortronen från barr och blad.
  • Värm upp hjortron, syltsocker, vatten och vaniljstång i en kastrull på medelhög värme och låt sjuda i 10 minuter.
  • Häll upp i glasburk.
  • Låt svalna i kylskåp (helst ett dygn).

När du förberett våffelsmet, hjortronsylt och vispad grädde är det bara packa ryggsäcken och ta sikte på tänkt eldstad.

Gör så här:

  • Tänd elden. Ett bra tips när du är utomhus är att ha med torr ved.
  • Värm upp våffeljärnet ordentligt.
  • Smörj järnet med smör och grädda tills våfflorna är gyllenbruna.
  • Servera med en rejäl klick vispad grädde och snåla inte med hjortronsylt.

Matkreatör: Johan Bjurström | Fotograf: Per Eriksson