Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Välja vandringskängor

    Vad ska jag tänka på vid val av vandringskänga?

    I stort sett alla våra kängor är året runt kängor som går att variera med sulor och önskad tjocklek på strumporna. Du kan komplettera med innersulor som ger extra isolering om det är kallt, extra stöd och dämpning för komfortens skull och som transporterar bort fukt från foten på ett bra sätt.

    Många tenderar att köpa för små skor, en sko ska sitta bra men måste ändå ha marginal på längden, med 10–15 mm utrymme framför stortån. Velar du mellan två storlekar rekommenderar vi alltid att välja den större så att du alldeles säkert kan röra tårna ordentligt. Tänk på att fötterna sväller och att det ska finnas marginal både för dubbla sockor och för att kunna gå långa sträckor utför utan att hamna längst fram i kängan med tårna.

    En känga i GORE-TEX® i högsommarvärme blir varm, tänk på att ha extra strumpor och gärna sulor att byta med. Passa också på att vädra och torka fötter och utrustning när du tar en paus för lunch eller fika. Välj känga efter utseende om det står och väger mellan två lika bra modeller, annars inte.

    Hur kan jag testa om vandringskängorna sitter rätt?

    Det finns olika tekniker när det kommer till snörning, här kan du få tips kring att snöra kängorna rätt. Hälgreppet ska vara bra och inte glappa. Det ska finnas bra utrymme för tårna och inget obekvämt tryck på sidan av fötterna. Att välja rätt vandringsstrumpor är också en viktig del när det kommer till komfort, de bidrar till ett behagligt klimat i skon och minskar risken för skavsår.

    Hur viktigt är valet av material?

    Generellt kan man säga att läder kommer att hålla i en evighet om det sköts på rätt sätt, så se till att vårda skor och kängor. Syntet kräver lite mindre underhåll men är inte lika hållbart i längden. Kängor i GORE-TEX® är vattenavvisande och ger bättre skydd mot väder och vind, medan skalkängor i läder torkar snabbare om de väl blivit fuktiga.

    Vad är innebär styva vandringskängor?

    En styv känga ska ge ett bra vriststöd, och vara vridstyv både i längdled och i sidled. Den ger betydligt bättre stabilitet och är skonsam för kropp och fötter vid längre vandringar, särskilt i ojämn terräng.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress