Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Vårda skor & kängor

    När du köper ett par skor eller kängor hos oss så har du investerat i en kvalitetsprodukt. För att de ska motsvara dina krav och tåla tuff användning så ska du vårda och ta hand om dem, detta genom att fetta in dina skor och vaxa kängor. Här följer tips på hur du tar hand om dina skor och kängor.

    Torka i rumstemperatur

    Ett par läderkängor ska aldrig snabbtorkas vid ett värmeelement, eller för nära elden. Den höga värmen riskerar att torka ut lädret och förstöra limningen mellan materialdelarna. Låt hellre kängorna torka i vanlig rumstemperatur, gärna med istoppat tidningspapper som tar upp mycket fukt.

    Rengör från smuts & lera

    Gör alltid rent skorna innan du behandlar dem. Ta bort skosnören, innersulor och peta bort eventuell sten och annat som sitter fast i sulan. Använd ljummet vatten och en borste. Har skon en insida av textil så måste även den rengöras, exempelvis med en tandborste. Saltkristaller och bakterier kan ge upphov till dålig lukt och sämre andningsförmåga.

    Behandla med vax, fett eller impregnering

    Läderskor behandlas lämpligen med vax eller fett. Många tror att det är samma sak men vaxet lägger sig på ytan och bildar ett skikt som står emot väta medan fett tränger in på djupet och både mättar och mjukgör skinnet. Skor med Gore-Tex membran måste också behandlas. Membranet ligger alltid på insidan av skinnet och om skinnet blir blött så försämras andningsförmågan. Det är viktigt att man inte använder fett på kängor med Gore-Tex eftersom det tränger in i lädret och går in i Gore-Tex-membranet. Använd vax istället.

    Fetta in & vaxa

    Vaxet appliceras bäst med händerna, gnid i cirkelrörelser så att värmen från fingrarna mjukar upp vaxet. Lägg på ett lagom tjockt lager, det ska inte vara gula rester kvar på skon. Flytande vax appliceras med svamp eller trasa. Var extra noggrann vid sömmar och glöm inte plösen. Smörj även hakarna på skon, vaxlagret skyddar mot rost. Observera att alla varianter av läder blir mörkare efter behandling.

    Impregnering

    Läder med en uppruggad läderyta som ser ut som mocka kallas för nubuckläder, vill man behålla den texturen så är det en nubuck- och mockaimpregnering som gäller. Det är en impregnering som bara skyddar skon mot väta och smuts. Den mjukgör alltså inte och vill man maximera livslängden på skon så bör man förr eller senare vaxa eller fetta in den.

    Kombination

    Skor med kombination av läder och syntet bör också impregneras för att optimera dess hållbarhet. Du kan välja att vaxa in läderdelarna och spraya textilimpregnering på syntetdelarna, eller använda en impregneringsspray på hela skon.

    Vatten & tvål

    Gummistövlar mår bra av att tvättas med vatten och tvål, tvål innehåller glycerin som hjälper till att hålla gummit mjukt och smidigt. Du kan också smörja in gummit med vårdmedel för gummi eller annat vårdmedel som innehåller silikonolja.

    Behöver du hjälp?

    I alla Naturkompaniets butiker finns en avdelning för produktvård och reparation. Välkommen in så hjälper vi dig hitta rätt skovård för dina skor och kängor.

    Naturkompaniets butiker
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress