Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Vandringsstrumpor - vikten av rätt strumpor

    Går du omkring i strumpor som ger dig kalla, fuktiga fötter, där bakterier trivs och där det lätt bildas blåsor? Eller väljer du att dra på dig strumpor som håller dig torr och lagom varm, sommar som vinter? Det är inte alla som förstår hur viktigt det är med bra strumpor på fötterna, framförallt när det kommer till vandringsstrumpor. Faktum är att strumporna minst är lika viktiga som kängorna för att du skall ska få ett behagligt klimat i skon och slippa skavsår.

    Vilka vandringsstrumpor ska jag välja?

    Inför vandring och friluftsliv bör du välja en strumpa av ull eller syntet eftersom bomull binder väta. Merinoull är den finaste ullen som naturen kan erbjuda och dess egenskaper har kommit att uppskattas i både underställ och strumpor. Merinoullen värmer även när den är fuktig, den svalkar när det är varmt och den har en fin fiber som inte kliar. Den har även en naturlig antiodörfunktion som motverkar dålig lukt, vilket verkligen är en positiv egenskap när det kommer till strumpor. Ullens nackdel är att den tappar formen när den blir blöt, därför blandas den ofta ut med syntetfibrer för att bibehålla formen. Vad du än väljer att ha för strumpor i dina vandringskängor är grundregeln alltid två skikt, en liner och en ytterstrumpa.

    Vad är en liner strumpa?

    En liner är en tunn innerstrumpa med nära passform, gärna i merinoull. När du använder en liner tillsammans med en lite kraftigare ytterstrumpa skapas eventuell friktion mellan skikten i stället för direkt mot huden vilket minskar risken för skavsår. Det är viktigt att det inte blir för trångt i kängorna eftersom det hämmar blodcirkulationen i fötterna.

    Hur många par vandringsstrumpor på turen?

    Hur många strumpor du ska ha med dig varierar såklart efter turens längd men du bör byta ofta och torka det fuktiga paret hängandes på ryggsäcken till exempel. Skölj upp strumporna när det ges möjlighet för att alltid ha ett rent par att sätta på dig. Lufta fötterna och låt dem torka upp under pauserna, en torr hud är mindre porös än en blöt och du minskar därför risken för skoskav.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress