Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Nya äventyr för överblivna material

    Se hela Samlaren-kollektionen »

    Samlaren Shirt M

    Se alla färger »

    Samlaren Dungaree Shorts W

    Se alla färger »

    Samlaren Shorts M

    Se alla färger »

    FJÄLLRÄVEN SAMLAREN

    Nu presenterar Fjällräven en ny Samlaren-kollektion med unika produkter tillverkade av överblivna material. Samlaren är ett innovativt projekt som går ut på att minimera avfall och ta vara på befintliga resurser. Produkterna bygger på klassiska Fjällräven-modeller med beprövade konstruktioner i nya färgkombinationer. En del av kollektionen finns tillgänglig online och i Naturkompaniets butik på Stora Nygatan i Malmö, vissa produkter är dock exklusiva och finns bara i Naturkompaniets butik på Kungsgatan 26 i Stockholm.

    Fjällräven förvandlar spillmaterial till guldkorn

    Våren och sommaren 2023 introducerar Fjällräven en andra kollektion av kläder och utrustning från Samlaren-projektet, designade för att ge överblivet material ett nytt liv. Samtliga produkter bygger på klassiska Fjällräven-modeller med beprövad konstruktion och funktionalitet, men har en uppdaterad design gjord av tillvaratagna material. Samlaren lanserades 2021 och blev genast en populär kollektion där många av de begränsade upplagorna sålde slut snabbt. Samlaren är en delkollektion av Fjällräven-produkter med unik design och annorlunda färgkombinationer.

    ”Lyckligtvis genererar våra tillverkningsprocesser inga stora mängder spillmaterial, och därför är Samlaren en begränsad kollektion. Men tills vi blir så effektiva att våra processer inte genererar något spillmaterial alls är Samlaren ett inspirerande sätt att förvandla det överblivna materialet till uppskattade produkter.”

    Henrik Andersson, global kreativ chef

    Fjällrävens arv: innovation & hållbarhet

    Idén till Samlaren-projektet är inget nytt för Fjällräven. Redan 1964 stuvade vår grundare Åke Nordin undan en tygrulle som inte uppfyllde kraven när han utvecklade sitt banbrytande Thermo Tent. Några år senare bedömdes samma tygrulle passa utmärkt för tillverkningen av Fjällrävens första klädesplagg – den ikoniska och legendariska Greenland Jacket. Sedan dess har den pragmatiska resursanvändningen varit en viktig del av Fjällrävens arbetssätt.

    ”Att minimera avfall är en viktig del av vårt övergripande hållbarhetsarbete, och Samlaren är ett effektivt och snitsigt sätt att göra det på. De överblivna materialen är redan tillverkade enligt våra stränga krav vad gäller hållbarhet och slitstyrka och därför är Samlaren-produkterna, liksom resten av Fjällrävens sortiment, en långsiktig investering som kan användas under många år av friluftsäventyr.”

    Saskia Bloch, global hållbarhetschef

    Varför finns det överblivna material?

    Vid tillverkningen av kläder och utrustning kan mängden material som beställs skilja sig från mängden material som används. Fjällräven kanske bara behöver 800 meter tyg, medan maskinerna måste matas med 1 000 meter. Eller så kanske vissa färger bara används en säsong i stället för två som planerat. I stället för att kasta överblivna material lagrar vi dem tills vi hittar en användning för dem. Som Samlaren, till exempel.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress