Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Vintercykling

    Med rätt utrustning blir cyklingen både säker och bekväm – året om.

    Kan man cykla på vintern?

    Med rätt utrustning går det jättebra att cykla på vintern, om det gäller cykelpendling till och från jobbet eller cykelutflykten på helgen. Dubbdäck ger bra grepp på halare underlag. Välj 120 eller 240 dubbar per däck beroende på om du prioriterar rull eller grepp. Kör in dubbdäcken på asfalt cirka fyrtio kilometer så att dubbarna sätter sig. Svensk lag kräver cykellampor med vitt ljus fram och rött ljus bak.

    Hur ska man klä sig för vintercykling?

    Klär du dig behagligt varm i starten är risken stor att du snart börjar svettas. Välj hellre att frysa lite i början, när du börjar trampa blir du varm inom ett par minuter.

    • En bra cykeljacka att cykla i är längre baktill och skyddar ryggen när du lutar dig framåt.
    • Vadderade cykelbyxor håller rumpan varm och överdragsbyxor skyddar mot vind, regn och snö.
    • Händer och fötter är extra utsatta vid kallt och blött väder, investera i riktigt bra cykelhandskar.
    • Ha cykelskor eller vattentäta vandringsskor på fötterna och komplettera med extra sockor så att du inte fryser om tårna.
    • Skoöverdrag är ett bra tips för att skydda mot vind, regn och lera.

    Illustration: Graham Samuels

    Är det farligt att cykla på vintern?

    Det är inga problem att cykla på vintern om du har rätt cykelutrustning och bra kläder för det kallare vädret. Rusta cykeln med dubbdäck, cykellampor och reflexer. Bär alltid cykelhjälm när du cyklar och komplettera med en tunnare hjälmmössa så du inte fryser. Är vädret riktigt utmanande kan det vara bra att komplettera med ansiktsskydd och hjälmöverdrag som skyddar där mössan inte täcker. Goggles eller cykelglasögon är också skönt för att skydda ögonen mot vind, regn, snö, grus och kvistar som kanske kommer i vägen.

    Kan man använda elcykel på vintern?

    Att använda elcykel på vintern är inga problem. En fördel med elcykel på vintern är att man kan klä sig i sina varmaste kläder och förflytta sig bekvämt och snabbt. Nackdelen med elcykeln under de kallare månaderna är att batteriets kapacitet går ner när det är kallare, vilket i sin tur leder till att räckvidden på batteriet minskar. Ett tips är att ta med batteriet in i rumstemperatur mellan cykelturerna och även lägga till minne att vid riktigt kallt väder minskar batteriets räckvidd mer än normal.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress