Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Vattenrening

    Ett av de enklaste sätten för att du ska kunna vara helt säker på att alltid få i dig rent vatten på vandringen eller resan är att investera i en liten smidig, men effektiv, vattenrenare. Att säkra tillgången på rent vatten i sommarstugan, på campingen eller om det skulle hända något med avloppet hemma är också viktigt. Samma sak gäller om du har en egen brunn.

    Vattenrening för friluftsliv

    Om du ska ut på ett vildmarksäventyr och inte vill bära på massa vatten är ett vattenreningssystem ovärderligt för att kunna ha rent vatten både att dricka och till matlagning. Det gäller både för vandring i Sverige och vandring i varmt klimat. Genom att kunna rena grumligt vatten från bäckar och sjöar till rent och gott dricksvatten fritt från parasiter, smuts och dålig lukt behöver du inte bära med dig vatten. Flera av vattenreningssystemen i vårt sortiment fungerar bra som vattenflaska och är otroligt lätta att ha med sig. Hos oss hittar du riktigt smart och lätthanterlig vattenrening från bland annat Katadyn och Grayl.

    Vattenrening ger alltid rent dricksvatten nära till hands på resan

    I de nordiska länderna är vi bortskämda med att alltid ha rent dricksvatten nära till hands, men man behöver inte åka långt för att upptäcka att det inte går att dricka vattnet i kranen på hotellrummet. Istället för att köpa vatten på flaska går det bra at rena vattnet själv med ett filer eller vattenreningstabletter.

    Vattenrening för din hälsas skull

    Förorenat vatten är ofta orsaken till en snabb och allvarlig spridning av infektionssjukdomar. När du reser utomlands där det inte finns direkt tillgängligt rinnande och rent dricksvatten, eller om du är ute i naturen under en längre tid utan tillgång till rinnande vatten, bör du alltid tänka på hur du renar vattnet. Särskilt på längre turer är du ofta beroende av att bereda rinnande vatten från floder eller bäckar eller smältvatten för att dricka det och använda det för matlagning. Beroende på dina behov finns det olika vattenfilter att välja mellan när du ska rena vatten i naturen.

    Olika sätt att rena vatten på

    Det finns flera olika sätt att rena vatten från smuts, bakterier, missfärgningar och föroreningar så att du kan dricka det och använda det till matlagning. Här nedan nämner vi några:

    • Om du kokar ditt vatten på rätt sätt kan du i största möjliga utsträckning döda svampar, virus och bakterier. Hälsofarliga tungmetaller och salter som bly, arsenik och nitrat kan inte avlägsnas genom enkel kokning.
    • Kemiska vattentillsatser som silverjoner, klor och syre lämpar sig väl för att befria klart vatten från bakterier och vissa virus och dessutom för att förvara det under en längre tid. Många virus och hälsofarliga kemikalier kan dock inte bekämpas effektivt med kemiska tillsatser, dessutom leder vissa kemiska vattenfilter till dålig lukt och smakförändringar.
    • Mekaniska vattenfilter är anordningar med vilka du kan trycka ditt vatten genom filterkamrar som på ett säkert sätt filtrerar vattnet. Till exempel filtrerar mikroporös keramik effektivt bort bakterier. Dricksvattenfilter baserade på aktivt kol minskar gifter och bidrar samtidigt märkbart till att förbättra smaken.
    • UV-strålning går att använda för att rena vatten. Genom att behandla vattnet med UV-ljus går det att få bort farliga bakterier. Smaken på vattnet ändras dock inte, så om vattnet smakar illa kan du behöva använda ytterligare vattenfilter för att få ett tillfredsställande resultat.
    • Så kallade matrisfilter kombinerar flera olika filtermetoder i ett och samma vattenfilter.

    Vattenrening & vattenfilter hos Naturkompaniet

    Våra olika vattenfilter erbjuder dig olika valmöjligheter både när det gäller din filterteknik och deras storlek och kapacitet. När du bestämmer dig för ett dricksvattenfilter, se till att du med filtret kan filtrera tillräckligt med vatten för som är med på vandringen eller resan, och att ditt vattenfilter är anpassat till omständigheterna och de förväntade föroreningarna i den region där du kommer befinna dig.

    Läs mer
    Filter
    18 Produkter

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress