Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Vandra i Sverige – 10 vandringsleder

        Sverige är ett fantastiskt land för vandring, från norr till söder. Från början var det i fjällvärlden som folk vandrade. Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är i dag känd i hela Europa. Sedan Sörmlandsleden öppnades upp 1973 har antalet leder i låglandet ökat stadigt – i dag finns över 1500 mil med vandringsleder utanför fjällen. Perfekta för en semester i Sverige.

        1. Klassikern: Abisko – Nikkaluokta

        Kungsledens nordliga sträcka mellan Abisko och Nikkaluokta är Sveriges mest kända vandringsled. Den 108 kilometer långa leden passerar Kebnekaise och andra mäktiga fjäll, vidsträckta fjälldalar och det karga Tjäktjapasset. Den är en av Svenska Turistföreningens (STF) tolv ”signaturleder”. Längs vägen finns STF:s fjällstugor på dagsetappers avstånd och vid Abisko och Kebnekaise de större och bekvämare fjällstationerna. Men kom ihåg att detta är en väldigt populär led – vissa skulle säga överbefolkad – under högsäsong.

        Kilometer: 108
        Etapper: 7

        2. Uppstickaren: Hemavan – Ammarnäs

        Den södra änden av Kungsleden är lite snällare, men fortfarande vild och vacker. Leden går igenom Vindelfjällen, som är Europas största naturreservat, med imponerande fjäll, fridfulla fiskesjöar och vackra u-dalar. Området är torrare än de nordligare lapplandsfjällen. Även denna del av Kungsleden räknas som en av STF:s signaturleder, med fem fjällstugor längs vägen och fjällstationer och hotell i Hemavan respektive Ammarnäs. I takt med att lederna runt Kebnekaise och Abisko har blivit alltmer trafikerade söker sig nu fler vandrare hit.

        Kilometer: 78
        Etapper: 6

        3. Jämtlandsvarianten: Storulvån – Vålådalen

        Det känns lite hädiskt att inte nämna Jämtlandstriangeln på en topplista som denna. Men under högsäsong är denna klassiska led så välbesökt, att andra sträckningar kan vara att föredra. Till exempel att vandra mellan fjällstationerna Storulvån och Vålådalen – för all del också detta en populär led. Leden (i sin nuvarande sträckning) passerar dessutom Sylarnas fjällstation, så att du hinner njuta av Jämtlands mest ikoniska fjäll. Landskapet förändras längs vandringen, från högfjällen nära Storulvån till fjällskogarna runt Vålådalen.

        Kilometer: 60
        Etapper: 4

        4. Bekvämast: Fjällvandring runt Åre

        I Alperna förvandlas skidorterna sommartid till små vandringsparadis, där folk bor på hotell och gör dagsturer i bergen omkring. Åre satsar sedan flera år på samma koncept. Här finns i dag ett väl utbyggt system av kortare vandringar, indelade i fyra svårighetsgrader. Åreskutan är navet, och att runda hela berget brukar ta två dagar (med övernattning längs vägen). Det går även att göra utflykter till fjällen omkring, till exempel dem runt Edsåsdalen. Och när du kommer hem väntar goda restaurangmiddagar och vita lakan.

        Kilometer: 1–25
        Etapper: Främst dagsturer

        5. Lättvandrat: Grövelsjön & Rogen

        Grövelsjön brukar räknas som den svenska fjällkedjans sydliga ände, även om det finns enstaka fjäll längre söderut. Här är fjällen mjuka i formerna och lättvandrade, med utsikt mot de spetsigare norska fjällen i väster. Fjällstationen i Grövelsjön är en bra utgångspunkt för dagsturer, till exempel till 993 meter höga Tandsjösvålen. En fin långvandring går till Rogens naturreservat och tillbaka, förbi långa åsar, gamla tallskogar och ett myller av sjöar. En annan fin led fortsätter till Tänndalen. Det går att ta sig med buss till Grövelsjön och Tänndalen.

        Kilometer: 76 (Grövelsjön – Tänndalen)
        Etapper: 4

        6. Pilgrimsfärden: S:t Olavsleden

        El Camino de Santiago är världens mest kända pilgrimsvandring. En fin skandinavisk motsvarighet är S:t Olavsleden. Du går här i den norska vikingakungen Olav Haraldssons fotspår, längs den medeltida färdvägen från Selånger utanför Sundsvall till norska Trondheim (som hette Nidaros på den tiden). Detta är inte vandring i dess klassiska stil – du passerar samhällen och vissa sträckor går på landsväg. Totalt är leden 58 mil. Den är indelad i fem huvudetapper som i sin tur består av flera dagsetapper och en unik mix av historia, religion och natur längs vägen.

        Kilometer: 580
        Etapper: Cirka 20

        7. Vandra i trollskog: Tivedens Nationalpark

        Bergslagsleden löper igenom hela Örebro län, från Kloten i norr till Stenkällegården i söder. Denna 29 mil långa led är indelad i 17 natursköna etapper – där många tycker att etapp 17 är den allra finaste. Den går nämligen igenom Tivedens Nationalpark. Här är naturen imponerande, med urskogar, mäktiga bergsformationer och stora flyttblock. Tivedens djupa skogar – förr kallade Trolltiven - var obebodda ända fram till 1500-talet. Det finns även flera andra vandringsleder i nationalparken för den som vill vandra i Tiveden, såsom Trehörningsrundan och Trollkyrkorundan.

        Kilometer: 34
        Etapper: Främst dagsturer

        8. Långfärden: Sörmlandsleden

        Sörmlandsleden var den första så kallade landskapsleden, som har fått efterföljare runt om i landet. Med sina 100 mil vandring är Sörmlandsleden är närmast outtömlig källa till naturupplevelser, med allt från klippiga kustlandskap till djupa barrskogar. På dagsetappers avstånd finns vindskydd, och rastplatserna är ännu fler. Leden är indelad i 62 etapper samt flera rundslingor, och till många ställen kan du resa kollektivt. Till exempel kan du ta tunnelbanan till Björkhagen, där etapp 1 börjar – och sedan fortsätta vandra i veckor.

        Kilometer: 1000
        Etapper: 62

        9. Nykomlingen: Gotaleden Göteborg – Alingsås

        Runt Göteborg pågår en storsatsning på vandringsleder, både längs kusten och i skogslandskapen. Gamla leder restaureras och nya tillkommer. Ett av de bästa exemplen är nydragna Gotaleden, som faktiskt startar på Kungsportsplatsen mitt inne i Göteborg, letar sig vidare till Delsjöns naturreservat och sedan ringlar sig vidare i nordostlig riktning till Alingsås. Tanken har varit att väva samman naturupplevelser med kulturhistoria och härliga pauser på fina små krogar och kaféer. Gotaleden passerar också flera tågstationer.

        Kilometer: 77
        Etapper: 9

        10. Skånsk höjdare: Ås till Åsleden

        Det kanske förvånar en del, men tätbefolkade Skåne är ett riktigt fint landskap för vandringar. En pärla är sträckan igenom bokskogarna i Söderåsens nationalpark. (Missa inte sprickdalen Skäralid, förr kallad Skånes Grand Canyon.) Sträckan, som börjar i Åstorp, är en del av den 14 mil långa Ås till Åsleden, som passerar Linderödsåsen och fortsätter till Brösarp på Österlen. Ås till Åsleden ingår i den 130 mil långa Skåneleden, och räknas som den mest storslagna och strapatsrika delen. På dagsturers avstånd finns fina lägerplatser.

        Kilometer: 162
        Etapper: 14

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress