Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Stighudar

    Vi har stighudar för turskidor och alpina skidor från kända varumärken som Åsnes och Montana. De är av hög kvalitet och har stighudsklister som klarar många turer om du tar hand om dem på rätt sätt. Några enkla tips är att:

    • Ta den extra tiden att vika ihop stighudarna när du tar av dem från skidorna för att undvika att få smuts på klistersidan.
    • Torka dem i rumstemperatur direkt när du kommer hem från turen för att vara redo för nästa tur. Torrt klister fäster bättre på skidans belag och torra, rena hudar ger bättre glid och fäste på snön.

    Vad är stighudar?

    En stighud är en är en lång remsa som har klister på ena sidan för att kunna fästa på skidans belag. Andra sidan har strån av mohair, nylon eller en blandning av de båda materialen. Stighudar i mohair har bra glid medan stighudar i syntet glider något sämre men blir mer slitstarka.

    Stighudarnas funktion är att förhindra att skidan glider bakåt när du går uppför. När du pressar skidan mot underlaget greppar stighudens strån mot snön och när du lättar trycket glider skidan enkelt framåt.

    Stighudar finns i olika längder, bredder och kan ha olika fästen för att passa specifika skidor. Ibland kan du behöva skära stighudarna för att anpassa dem efter dina skidors mått. Åsnes stighudar finns ofta som korta varianter som täcker en mindre del av skidan, då krävs att turskidan har stighudsfästen.

    Hur sätter jag fast stighudarna?

    Var noggrann när du fäster stighudarna på skidorna. Börja med att kontrollera att det inte finns någon risk att skidorna glider iväg om du står i lutning. Torka därefter av skidans undersida så den är så ren och torr som möjligt. Dra isär stighuden, fäst den i överkant på skidan och applicera den utan veck längs hela skidan. Om stighuden är svår att fästa på grund av is kan du hålla stighuden med båda händerna och dra klistersidan fram och tillbaka över skidans stålkant för att skrapa bort isen från klistret.

    För att inte vara helt hjälplös på berget om hudarnas klister skulle ge upp är det en bra idé att alltid ha med några extra skidremmar i packningen som du kan dra åt runt skida och stighudar för att hålla dem på plats.

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress