Att elda ute i det fria är härligt – men säkerheten måste alltid komma först.
Kolla upp så det inte råder eldningsförbud och välj plats med omsorg, gärna nära vatten. Hos Länsstyrelsen kan du se rådande beslut kring eventuellt eldningsförbud i det område du tänk elda. Marken ska bestå av jord utan organiskt material som kan ta fyr. Du kan behöva skrapa bort det översta lagret av förnan för att komma ner till jorden. Se upp med överhängande grenar som kan ta fyr. Runt elden ska det vara fritt från material som kan antändas av gnistor.
Någonting att bära vatten i är bra att ha med. Ska du bara elda en kort stund kanske ingen eldstad behöver anläggas ovanpå marken. Är marken torr kan du behöva vattna den ordentligt innan du börjar elda. Som eldstad kan du använda torr eller färsk ved som du lägger på marken och eldar ovanpå. Ska du elda länge kan det vara bra att stensätta hela eldstaden.
Elda inte mer än du behöver och ha koll på elden så att inget oförutsett händer. Elda inte där det blåser mycket då gnistor kan fara i väg och antända utrustningen eller omgivningen. Planera eldandet så att du inte lägger på en massa ved strax före avfärd utan låt elden brinna ut. Lämna aldrig elden utan uppsikt. Ha en spann med vatten nära om elden skulle sprida sig.
Lämna aldrig en eld som inte är helt släckt. Du släcker elden bäst med vatten. Vattna eldstaden ordentligt och flytta undan stenar och större vedbitar. Rota runt med en pinne och stick ner den i marken upprepade gånger i eldstaden och vattna ännu mera. Kolla så att det inte ryker någonstans och känn runt med händerna i eldstaden så att ingen värme finns kvar.
Text: Mattias Norberg
Våra toppmärken