Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    10% på ett köp för medlemmar* - Logga in/bli medlem »

    Eldningsförbud – vad gäller?

    När det är torrt och varmt ute kan det råda eldningsförbud, eller skärpt eldningsförbud. Kanske har du precis planerat en vandring eller utflykt där du ska laga mat ute och undrar hur du ska göra? Först och främst är du på väg att göra det allra viktigaste, nämligen att söka information om vad som gäller just nu och lokalt där du ska vara. Uppdaterad information hittar du lättast på www.lansstyrelsen.se, men här nedan kan du läsa om hur du som är på väg ut i naturen kan tänka.

    Friluftsmat, gaskök & stormkök vid eldningsförbud

    Det är alltid den som eldar som är ansvarig för att elda säkert. Även om man får använda ett stormkök (gaskök och spritkök) trots att det är eldningsförbud är det en god idé att inte göra det, det är inte roligt att vara den som av misstag skapar en skogsbrand. Dessutom kan man få dryga böter. Här är tips på alternativ matlagning som inte kräver någon låga:

    • Mattermos. Laga maten hemma och ta med den i en termos. Det fungerar bra för både varm och kall mat. Och hemmagjord glass! Perfekt för varma dagar.
    • Kall mat. Om det är eldningsförbud så är det antagligen varmt ute och då kan det vara gott med kall mat istället för varm. Om du inte ska så långt kan du packa maten i en kylväska, annars går det jättebra att ta med sig varsin mattermos i ryggsäcken med en härlig pastasallad eller läskande gazpacho.
    • Värmepåse och mjukkonserv. Med en smart värmepåse som Flameless Heater behövs bara lite vatten för att aktivera den och enkelt värma upp mjukkonserver. 

    Skärpt eldningsförbud

    När det är riktigt torrt i markerna kan graden av eldningsförbud höjas till ”skärpt eldningsförbud”. När det är skärpt eldningsförbud gäller samma som när det är eldningsförbud, men med några tillägg:

    • Man får inte använda allmänna grillplatser.
    • Man får grilla på egen tomt, men inte i något annat syfte än matlagning.
    • Man får laga mat på friluftskök ute i naturen om det sker utan risk att elden kan sprida sig.
    OBS! Se det här som generella riktlinjer, undantag kring reglerna kan utfärdas med kort varsel. Aktuell information hittas på Länsstyrelsens hemsida.
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress