Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Vandra med omsorg

    Allt fler ger sig ut och vandrar i den svenska naturen under semestrarna. Det innebär härliga dagar i skog och på fjäll men också ett gemensamt ansvar att hålla rent och visa hänsyn. Här har vi samlat tips som hjälper dig göra rätt på turen – den enkla regeln är att du ska lämna naturen i samma eller bättre skick än du fann den. Genom att hjälpas åt kan vi alla fortsätta uppleva naturen såväl nu som i framtiden.

    Ta med skräpet hem

    All nedskräpning är förbjuden enligt lag. Med skräp menas allt från papper och fimpar till byggavfall och bilar. Vi måste tillsammans ta ansvar att hålla naturen ren. En bra regel kan vara att alltid ta med extra skräp hem, inte bara ens eget utan även något man hittar ute i skogen eller på fjället. Se till att ha med dig någon form av påse när du är ute så är du alltid redo att bidra till en renare natur.

    Håll koll på allemansrätten

    Allemansrätten ger oss alla tillgång till naturen men det innebär också ett ansvar att visa hänsyn mot natur, djurliv och markägare. Du får till exempel:

    • Vandra nästan överallt
    • Tälta en natt
    • Elda med förstånd
    • Plocka bär, svamp och blommor (undantaget fridlysta arter)

    I nationalparker och naturreservat kan det finnas specialregler kring eldning och tältning. Ta reda på information om vad som gäller dit du ska.

    Packa smart & minska skräpmängden 
    LÄMNA INGA SPÅR 

    Bajsa på vandringen

    Bajsa rätt när du går på tur - för din egen, andras och naturens skull. Var redo för en nödig situation, ta med en liten spade och toalettpapper. Håll rent längs vägen och vid lägerplatser genom att gräva en grop som fylls igen så varken bajs eller toapapper syns.

    Kissa & bajsa ute

    Elda säkert i naturen

    Att elda ute i det fria är härligt – men säkerheten måste alltid komma först. Håll dig uppdaterad kring eventuella eldningsförbud och tänk på att:

    • Välja plats med omsorg
    • Bygga en eldstad
    • Elda lagom och ha kontroll
    • Släcka noga

    Elda säkert

    Ansvarsfull övernattning i naturen

    Här bjuder vi på tips och kunskap för tältturer med respekt för både medmänniskor och natur.

    Får jag tälta var jag vill?

    Allemansrättens grundregel att inte störa och inte förstöra är ett perfekt motto att ha med sig ut i naturen. Vandra gärna på stigar och slå upp tält på annans mark – men det förutsätter att du respekterar och inte stör de som bor i området. Du får bara tälta på samma plats en till två nätter. Är ni en grupp som tänker slå upp ett antal tält bör ni be markägaren om lov eftersom det medför större risk för slitage och markskador. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller för tältning i området du tänkt övernatta i – det kan finnas lokala förbud mot att tälta i friluftsområden som nationalparker och naturreservat.

    Välj tältplats med omsorg

    Många naturområden har utmärkta lägerplatser som du med fördel kan använda dig av. Slå aldrig upp ditt tält på planteringar, odlad mark, betesmark eller annan plats som inte är avsedd för tältning och som kan komma till skada.

    Sova ute

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress