Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    REA - kläder & utrustning »

    Tvätta dunjacka

    En av de vanligaste frågorna vi får är hur man bäst tvättar sin dunjacka. Kanske har du fått en fläck som du vill ta bort från din nya Fjällräven Expedition, eller så har jackan hängt med ett tag och är i behov av en uppfräschning. En tvätt sliter på jackan oavsett hur försiktig du är, därför är det bra att tvätta den så sällan som möjligt – men tillvägagångssättet är likadant oavsett om du har en tjock dunjacka eller en tunn dunjacka. Om du bara har fått en fläck går det ofta att ta bort den utan att tvätta hela jackan.

    Hur tvätta dunjacka?

    I Sverige har vi användning för dunjackan under stor del av året och vi är ofta mycket fästa vid vår fina dunjacka, därför är många rädda för att råka förstöra den. Det är faktiskt inte så krångligt att tvätta en dunjacka, men det kan vara bra att känna till en del saker innan man sätter igång för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

    Tvättråd

    Det allra första man gör när det är dags för tvätt, oavsett plagg, är förstås att titta på lappen med tvättråd. Här står det anvisningar om gradantal och annat som är viktigt att följa. De flesta dunjackor går utmärkt att tvätta själv, men i vissa fall står det på tvättrådet att de ska tvättas av ett professionellt tvätteri och då bör man följa det.

    Tvättmaskin

    En vanlig tvättmaskin fungerar alldeles utmärkt att tvätta en tunnare dunjacka i.

    • En klassisk dunjacka tvättas i låg temperatur med en liten dos duntvättmedel, och utan sköljmedel.
    • Stäng alla dragkedjor, knappar och kardborreband och tvätta jackan med insidan ut.
    • Tänk på att det ska finnas gott om plats för jackan inne i maskinen. En tjockare dunjacka kan inte tvättas i en liten eller medelstor tvättmaskin eftersom det riskerar att bli för varmt. Om det blir för varmt inne i maskinen finns det risk att yttertyget skadas.

    Tvättmedel

    Det bästa sättet att behålla dunets fina egenskaper är att tvätta jackan med ett tvättmedel som är särskilt anpassat för dun. Hos oss hittar du ett väl utvalt sortiment av duntvättmedel, t.ex. Organo-Tex Biocare Wool & Down Wash. Kom ihåg att en liten dos räcker, läs noga på förpackningen.

    Tvättprogram

    Många tvättmaskiner har speciellt anpassade tvättprogram som passar dunjackor och andra dunplagg. Ofta går det bra att lita på det, men kontrollera att gradantalet stämmer överens med tvättrådet i din jacka.

    Handtvätta dunjacka

    För den som saknar tvättmaskin går det bra att tvätta en dunjacka för hand.

    • Lägg den i ljummet vatten tillsammans med en liten dos duntvättmedel och rör runt försiktigt.
    • Tänk ”knåda” istället för ”gnugga” så mår jackan bäst.
    • Låt jackan ligga i vattnet en kvart och skölj sedan flera gånger tills du känner att tvättmedlet är ursköljt.

    De allra flesta dunjackor går att tvätta själv, men i enstaka fall rekommenderas kemtvätt på tvättrådet för till exempel huvan på jackan och då är det bäst att följa det. Det finns också en hel del dunjackor där rekommendationen är att lämna in dem för tvätt hos ett professionellt tvätteri och då ska man förstås följa det.

    Kemtvätta dunjacka

    Dunet i dunjackan mår inte bra av kemtvätt eftersom kemikalierna skadar det. En bra kemtvättservice vet om det här och kommer att tvätta din jacka på ett liknande sätt som du gör hemma. Däremot står det i vissa dunjackor att det är kemtvätt som gäller. Titta noga i plagget om det finns ett tvättråd till. Ibland är det en pälsklädd huva eller annan detalj som behöver kemtvättas, inte hela jackan.

    Hur torka dunjacka? 

    En drömdunjacka är fluffig och mjuk med gott om luft i dunet som håller dig behagligt varm. När du tar ut dunjackan ur tvättmaskinen kan det kännas som en utopi att få tillbaka den ursprungliga fluffigheten. Men alla som har tillgång till en torktumlare kan återskapa fluffet med några enkla knep.

    Torktumlare

    Torktumlaren är din bästa vän när det kommer till att torka en dunjacka på bästa sätt. Det viktigaste här är att inte torktumla för varmt, låg värme under längre tid är det bästa för dunet. Ofta finns ett dunprogram som låter dunjackan torka på lagom låg temperatur. Kontrollera gärna torktumlaren ofta för att undvika överhettning och ta ut jackan och fluffa upp dunet med jämna mellanrum.

    Med eller utan tennisbollar

    Det här är en fråga som kommer upp ofta och vi rekommenderar inte att man har med tennisbollar i tvättmaskinen eftersom det inte finns någon bevisad positiv effekt.

    Utan torktumlare

    Det går förstås bra att torka en dunjacka utan torktumlare.

    • Tryck ut det överflödiga vattnet med hjälp av en handduk.
    • En tunn dunjacka kan hängas på galge medan en tjock dunjacka bör plantorka eftersom vattnets vikt kan sträcka ut och göra så att den förlorar formen.
    • Torka gärna jackan i ett välventilerat utrymme.
    • Skaka och fluffa till den några gånger.

    Tips!

    Dunjackor med ett vattentätt yttermaterial kan behöva återimpregneras efter tvätt. Välj en fluorkarbonfri impregnering som passar just din jacka.

    Behöver du hjälp?

    I alla Naturkompaniets butiker finns en avdelning för produktvård och reparation. Välkommen in så hjälper vi dig hitta ett passande tvättmedel till din dunjacka!

    Naturkompaniets butiker
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress