Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Kompasser

    Glöm inte karta och kompass när du ger dig ut, det är viktigt att kunna navigera ordentligt! En kompass kan vara helt ovärderlig om du går vilse men gör det också enklare att ändra riktning om du stöter på hinder och behöver se ut en ny rutt. Det finns många olika typer av kompasser och i vårt sortiment finns varianter i olika prisklasser från bland annat Brunton och Silva som passar både orienterare, professionella guider och dig som tycker om att gå skogspromenader.

    Hur använder man en kompass?

    Med hjälp av en kompass kan du enkelt navigera genom att se väderstrecken och på det sättet vara säker på att du håller kartan rätt. Läs gärna vår guide om att navigera med kompass för din egen säkerhets skull.

    Behöver jag verkligen en kompass?

    För en orienterare eller fjällguide är kompassen en självklarhet, men är det en produkt som verkligen behövs om man är i skogen för att fiska eller plocka svamp? Vi ser kompassen som en säkerhet eftersom den alltid visar rätt. Om regnet öser ner, GPS:en och mobilen är urladdad och du är lite osäker på i vilken riktning du ska fortsätta, då är kompassen ett av dina mest prisvärda köp.

    Vilken sorts kompass passar mig?

    En linjalkompass är den vanligaste typen av kompass. Den är gjord för att lätt kunna användas tillsammans med en karta och passar fint för den som är ute i skog och mark. Silva Compass Ranger är ett exempel på en bra linjalkompass.

    En syftkompass har en spegel där du ser kompasshuset med dess nål. Den här typen av kompass är bra om du vill ta ut en riktning (syfta) i terrängen. Du syftar med kompassens sikte och vrider sedan kompasshuset så att norrpilen ligger i samma riktning som kompassnålen. Efter det är det bara att börja gå mot målet, men tänk på att du ibland kan behöva ta ut en ny riktning. Syftkompasser används även av militären för triangulering och pejling (vilket betyder att man tar ut en position genom minst två riktningar till kända objekt). Silva Compass Ranger S är ett exempel på en klassisk syftkompass.

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress