Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Foto: Martin Stenmark

    Flugfiske – tips för dagstur

    Kristian Lager är säljare på Naturkompaniet i Sickla, Stockholm.

    "Att steka nyfångad fisk är en stor upplevelse"

    Du har fiskat i många år. Vad fiskar du helst om du själv får välja?

    – Flugfiske är roligast och då kan det bli allt från havsöring till abborre, regnbåge och öring. Vi brukar åka på dagsturer till Sörkvarnsforsen utanför Västerås, ett mysigt, naturskönt brukssamhälle som är perfekt för flugfiske. Sedan metar jag gärna abborre med barnen i Stockholms skärgård.

    Hur klär du dig under en dagstur med fiske?

    – För att hålla mig torr och varm på turen går jag hela dagen i ventilerade vadarbyxor som andas. De ska ha bra passform och inte sitta för tajt. Jag använder aldrig underställ i bomull eller syntet, merinoull är däremot enastående. Sedan kan man ha fleece som andralager. På fötterna har jag vadarkängor och här finns två typer av sulor. Filtsulan ger bra grepp på hala stenar medan gummisulan klarar fler underlag och håller längre om du går mycket. Jag brukar använda sockor i merinoull för att inte bli fuktig om fötterna. Sitter jag i en fiskebåt är det vattentäta kläder och skor som gäller.

    Vad har du med dig för övrig utrustning?

    – Jag brukar ta med en rejäl, vattentät ryggsäck på 40–50 liter som sitter skönt. Där kan jag packa ner en dragask med jiggar och spinnare för att kasta efter abborre, eller tio till tolv fiskeflugor för flugfiske. Ibland blir det så enkelt som metspö, mask, flöte och krok. Tändstålet är ett måste eftersom tändare och tändstickor kan gå sönder eller bli blöta. Ofta får också gasköket följa med. Vid kortare turer tar jag gärna med en stekhäll och ved. Att steka nyfångad fisk är en stor upplevelse.

    Kristians tre favoriter

    Morakniv med tändstål

    Det här är en perfekt kombination, en supergrej! Med kniven i ryggsäcken har du alltid med dig även tändstålet. Den fungerar lika bra på turen över dagen som på månadsturen.

    Patagonia Disperser Roll Top Pack 40 L

    En vattentät ryggsäck med lock som rullas ihop. Den håller allt torrt oavsett var du lägger den eller om den hamnar i vattnet.

    Trangia stormkök/25-4 M gasolbrännare

    Trangia stormkök/25-4 M gasolbrännare är ett snabbt och smidigt kök. Värmen är lätt att justera och med tillsatsen Multifuel X2 funkar både gas och flytande bränsle.

    Kristians favoriter 
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress