/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    ATT VÄLJA TÄLT

    Tältet är en av de viktigaste delarna i din utrustning. Tältet ger skydd vid oväder och plats för återhämtning och vila. För att du ska kunna välja en modell som passar dig måste du först ta reda på dina behov. Hur ska det användas? Fjällvandring, kajak, resa, expedition eller enklare camping. Hur många ska bo i det? Ska det användas både sommar och vintertid? Är vikt och packvolym viktigt? 

    Ett bra tält ska vara enkelt att sätta upp i alla väder och ha slitstarka vävar som tål hög grad av nötning, solljus och vattenpelare dvs tryck av vatten. Sömmarna ska vara både vattentåliga och starka och infästningar för stormlinor genomtänkta och förstärkta. De bästa tältbågarna är tillverkade av kvalitetsaluminium. Ventilationsmöjligheterna ska vara många för att förhindra kondens och myggnät ska hålla insekter ute och bidra till förbättrad ventilation.


    Tunneltält, Fjällrävarnas favorit
    Tunneltält, till skillnad mot ett självstagande tält, står inte det upp av sig själv utan det krävs markpinnar och stormlinor för att det ska stå upp. Det regnar ofta i Sverige och därför är tunneltältet den vanligaste varianten i de svenska fjällen. Detta p g a fördelarna med en stor absid. Med absid menas den extra yta utanför sovdelen som oftast saknar golv. Där finns gott om utrymmer för förvaring och torkning av utrustning och för t ex matlagning när vädret är ostadigt. Tunneltält är lätta att sätta upp och du börjar alltid med en kortsida mot vinden. Inner och yttertält sitter ihop och reses samtidigt och därmed undviker du att innertältet blir blött.


    Självstagande tält, paddlarens favorit
    Självstagande tält, ofta benämnda kupoltält, står upp med bara bågarna och lämpar sig därför för terräng där det är svårt att fästa markpinnar t ex på klippor. Kupoltält kräver en mindre uppslagningsyta än tunneltält. De korsade bågarna gör att tältduken blir väldigt spänd vilket ger ett tystare tält när det blåser. De passar mycket bra på platser där du är utsatt för hårdast tänkbara väderförhållanden. Väljer du ett självstagande tält får du oftast högre takhöjd inne i tältet och mindre absid än i ett tunneltält.


    Familj- och grupptält
    Vi har också tält för familjesemestern och när behovet av komfort överstiger behovet av packbarhet och vikt. Primus Bifrost är en serie med tält utvecklade med två separata sovavdelningar och en gemensam stor absid i mitten. Upp till 6 personer kan sova och bo i de största tälten Y6 och H6. Kåtor från Tentipi passar dig som vill ha riktigt lägerliv. Tänd en levande eld i mitten och det blir varmt och torrt i tältet. Kåtan fungerar lika bra sommar som vintertid och den kan kompletteras med ett innergolv. Här kan du läsa mer om att hitta rätt Tentipi för dina behov.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress