Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    REA - kläder & utrustning »

    Välja tält

    Tältet är en av de viktigaste delarna i din friluftsutrustning. Det ger skydd i regn och rusk och utgör plats för återhämtning och vila. Ett bra tält ska vara enkelt att sätta upp i alla väder och ha slitstarka vävar som tål hög grad av nötning, solljus, vind och vatten. Sömmarna ska vara vattentåliga och starka och infästningar för tältlinor genomtänkta och förstärkta. De bästa tältstänger är tillverkade av kvalitetsaluminium. Ventilationsmöjligheterna ska vara många för att förhindra kondens och myggnät ska hålla insekter ute och bidra till förbättrad ventilation.

    För att kunna ta reda på vilket tält du ska välja behöver du först fundera på dina behov. Här är några frågor som är bra att tänka genom innan du köper ett tält.

    Hur kommer dina turer med tält genomföras?

    Om du ska du gå längre sträckor och bära med dig tältet kommer du uppskatta att tältet har en så låg vikt som möjligt. I de fall du tänkt göra dagsturer med utgångspunkt från ett basläger, paddla kajak/kanot eller endast bära tältet korta sträckor från bilen blir vikten på tältet inte lika avgörande.

    Hur många ska sova i tältet?

    I vårt sortiment finns allt från smidiga enmanstält upp till familjetält och campingtält för större grupper. Är det en tältkåta du söker kan du läsa mer om modellerna på sidan välja Tentipi.

    I vilken terräng & säsong planerar du att tälta mest?

    Om du främst är ute och tältar under vår, sommar och höst kan du välja ett lite mer avskalat tält som blir lättare att bära än ett tält för vinterbruk. Ska du tälta på hög höjd eller i vindutsatt terräng bör du välja bort lättviktstälten och ta en titt på rejälare konstruktioner så du kan vara trygg och säker på att tältet kan ge skydd om det skulle uppstå hårt väder under turen.

    Ska du tälta på vintern bör du välja ett tält med kraftigare material och se till att du har tillräckligt med plats för att rymma vinterutrustningen.

    Vilka är tältets viktigaste funktioner enligt dig?

    Beroende på hur tältet ska användas är det enkelt att komma fram till om låg vikt och liten packvolym är mer prioriterat än hög komfort och gott om plats. Tunneltält och kupoltält skiljer sig lite åt och det är en smaksak vilket man föredrar. Det är inte alltid vädret är med en på turen och medan regnet smattrar mot tältduken kan en bekväm sitthöjd i tältet eller en gemensam yta i familjetältet verkligen höja stämningen.

    Hur många ingångar & absider vill du att tältet har?

    Med en större eller flera absider får du bra förvaringsutrymmen för utrustningen. Det är även bekvämt om tältet har mer än en ingång om ni är fler personer i tältet. Fler ingångar gör det även möjligt att öppna upp för bra luftgenomströmning under varma dagar och bara använda den ingång som är i lä vid stormigt väder.

    Förhoppningsvis har du hittat fram till rätt tält för dig men vi vet att frågorna kan vara många. Har du funderingar så ta gärna kontakt med oss så hjälper vid dig! I alla våra butiker kan du även hyra tält så du kan testa dig fram mellan olika modeller.

    Första gången du slår upp ditt tält ska inte vara på turens första kväll ute på fjället, se till att känna ditt tält innan du ger dig iväg. Oavsett om det är ett nytt tält eller om det är inför årets första tur är det en god idé att ställa upp det hemma och kontrollera att allt ser bra ut. Ett äldre tält kanske behöver kompletteras med nya tältpinnar, få en ny gummicord i tältstängerna eller har något litet hål som behöver lagas. I vår guide kring att vårda och laga tält kan du få fler tips.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress