Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Tälta i Sverige - Vi guidar dig

        Svemester, fjällvandring eller skogsutflykt? Med ett bra tält kan du röra dig fritt och enkelt tälta i naturen. Vi på Naturkompaniet hjälper dig att hitta rätt modell för dina aktiviteter och hos oss kan du även hyra tält. Tänk på att allemansrätten är en frihet under ansvar, det finns regler för tältande. Följ våra tips och råd och se fram mot många härliga nätter i tält!


        Varför tälta?

        Vi börjar med grunderna. Vilka är fördelarna med att tälta?

        • Vid fjällvandring väljer många att bo på STF:s fjällstationer och stugor som ligger med dagsetappers avstånd. Men en hel del vandrare tar också med tält, trots att ryggsäckens vikt ökar. Det är trångt i många fjällstugor under högsäsong. Då kan det vara skönare att krypa in i ditt eget tält. Du kan också lättare göra avstickare och hitta favoritplatser att slå läger vid.
        • Vid vandring i låglandet – alltså utanför fjällkedjan – finns ofta vindskydd att övernatta i längs lederna. Men vindskydden rymmer inte så många personer och kan bli fulla. Tältet garanterar att du får tak över huvudet och ger dig mer frihet. Och skyddar mot mygg.
        • Kajaker och kanoter är perfekta packåsnor, här spelar tältets extra vikt ingen större roll. När du paddlar i skärgården och på vattendrag runt om i Sverige kan du enkelt speja efter bra tältplatser. Andra aktiviteter och miljöer där tältet passar bra är till exempel som läger vid klätterklippan, på fina naturcampingar runt om i landet, på cykelsemestern längs landsvägar och – för proffsen – under vinterturen på fjället.

        Kort sagt: om du vill röra dig friare i naturen och är beredd att bära lite extra vikt, så är tält en bra lösning. Tältet garanterar att du alltid har tak över huvudet.

        Kvalitetstält ger skydd

        Tältet ska också vara ditt skydd vid oväder. Ett bra tält ska därför vara enkelt att sätta upp i alla väder och ha slitstarka vävar. Sömmarna ska vara vattentåliga och starka, och stormlinorna och tältbågarna av bra kvalitet. Ventilation är viktigt, för att förhindra kondens. Myggnät ska hålla insekter ute. Du vill inte få in regnvatten eller snö i tältet, så tältet bör vara smidigt att ta sig in i och ha en absid – ett extra utrymme för packning, kängor med mera.

        Välj tältmodell efter behov

        Det finns olika typer av tält. Börja med att tänka igenom dina behov. Hur ska tältet användas? Fjällvandring, kajak, expedition eller bekväm camping? Hur många ska bo i det? Ska det användas både sommar och vintertid? Är vikt och packvolym viktigt?

        Tunneltält är en favorit i fjällen. Det krävs markpinnar och stormlinor för att det ska stå upp, och det har ofta en rymlig absid.

        Självstagande tält brukar också kallas kupoltält. Det står upp med hjälp av bågarna och lämpar sig därför för terräng där det är svårt att fästa markpinnar, till exempel på klippor i skärgården.

        Familjetält och grupptält passar camparen och de som gillar att vara en större grupp ute i naturen. Tältkåtor görs i både mer traditionella modeller, och modernare.  Familj- och grupptälten kan ha separata sovavdelningar. Kom ihåg att de större tälten väger mer och tar mer plats i packningen.

        Tarp är den enklaste och lättaste sortents tält – som i praktiken är en tältduk med stormlinor, utan tältbågar.

        Naturkompaniet samarbetar endast med varumärken som håller hög kvalitet. Tälten som vi säljer och hyr ut har material och funktioner som har testats under tuffa förhållanden ute i naturen. Läs vår guide om att välja tält eller fråga personalen i din Naturkompaniet butik så hjälper vi dig hitta rätt modell.

        Hyr tält

        Var i Sverige får man tälta?

        Att tälta på tålig mark i naturen under ett-två dygn ingår i allemansrätten. Du kan alltså inte slå upp ditt tält och ha som läger i en vecka utan lov från markägaren. Stora grupper med flera tält behöver också markägarens lov. Undvik betesmarker, jordbruk, planteringar och att slå upp tältet i närheten av bostadshus.

        I nationalparker, naturreservat och populära friluftsområden är det som regel bara tillåtet att tälta på särskilt angivna platser. Du måste ha koll på vilka regler som gäller, och hittar information på skyltar i områdena, turistbyråer och/eller på webben.

        Ett bekvämt alternativ är att tälta på de många fina naturcampingar som finns runt om i Sverige, framför allt i Norrland. Här är servicen som regel enklare än på större campingplatser – vilket kanske bara förstärker naturkänslan?

        Hitta bra tältplatser

        • Plan och torr mark är förstås att föredra.
        • Träd som ger morgonskugga kan vara bra varma dagar.
        • Om det kan börja regna under natten – undvik en plats som kan samla vatten.
        • Lä är bra om det blåser.
        • Högt gräs kan betyda många fästingar.
        • Vatten och/eller en eldplats i närheten är två stora plus.

        När du har hittat en lovande plats, så testa att lägga ut ett liggunderlag. Finns det ojämnheter i marken som du kan undvika genom att placera tältet på annat sätt? Rensa bort kottar och döda kvistar, men undvik att bryta grenar eller annan växtlighet.

        Slå upp tältet

        Det följer med instruktioner när du köper eller hyr ett tält hos Naturkompaniet. Några tumregler: om det blåser, så börja med en kortsida som vetter mot vinden. Spända och välplacerade tältlinor håller uppe tältduken så att den inte fladdrar i vinden eller samlar regnvatten i veck. Om det är risk för mygg, så håll koll på att tältet är stängt när du sätter upp det.

        Sov bättre i tältet

        Bra ventilation, sköna liggunderlag och en rätt tempererad sovsäck är grunderna. Torra ytterplagg som du vill ska vara varma när du vaknar kan du förvara längst ner i sovsäcken. Hur härlig naturen än är – många som tältar uppskattar ögonbindel och öronproppar. En pannlampa eller ficklampa med rött sken gör att du inte väcker dina tältkamrater, och bevarar ditt mörkerseende. Är det trångt i tältet, så kan det vara skönt att sova skavfötters.

        Var mentalt inställd på att du kanske inte sover lika gott som hemma i sängen. Du kommer nog ändå tycka det är härligt att krypa ut ur tältet på morgonkvisten och ta dagens första kaffe i naturen.

        Lämna tältplatsen i bästa skick

        Innan du lämnar tältplatsen bör du se till att den är i lika bra skick som när du kom, eller till och med bättre. Plocka med dig skräp – många naturälskare tar även med andras skräp som de hittar. Lägg tillbaka stenar om du gjort en eldstad. Gräv ner bajs och toapapper på lämpliga platser. Gå en sista runda på tältplatsen innan avfärd för att hitta förlorade saker och för att kontrollera att platsen ser lika fin ut som när du kom – så att nästa tältare får en lika härlig upplevelse.

        Vandra med omsorg

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress