Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    10% på ett köp för medlemmar* - Logga in/bli medlem »

    Tälta

    En god natts sömn kan vara avgörande för både dagsform och humör. Ute på övernattningstur är det därför viktigt att hitta rutiner och utrustning som passar just dig. En riktigt skön sovsäck är en bra början. Den ska passa din kroppstyp, årstiden och vilken typ av tur du ska ge dig ut på. Tänk på att tillverkarnas uppgivna komforttemperatur är mer en fingervisning om vad sovsäcken är anpassad för än någon exakt angivelse. Det är många faktorer utöver mängden isolering som spelar in.

    Håll markkylan på avstånd

    Framför allt under kallare årstider är det viktigt med bra liggunderlag för att få extra isolering mellan dig och marken. När du ligger i sovsäcken blir fyllningen på undersidan hoptryckt och gör inte mycket nytta. Moderna uppblåsbara liggunderlag både isolerar bra och ger bättre sovkomfort än den gamla typen av cellplast. Speciellt på vinterturer är ett cellplastunderlag ändå bra att ha med sig, som extra isolering under det uppblåsbara ligg-underlaget och så är det enkelt att ta fram och sitta på vid dagens raster.

    Läget, läget, läget

    Även om det är trevligt att slå läger invid ett vattendrag är det bättre att ha tältet en bit från vattnet, gärna på en liten höjd. I sänkor och vid vatten blir det lätt rått och kallt – framför allt på vintern. På sommaren är det även mindre myggigt en bit upp där det förhoppningsvis fläktar lite. Vid tältning i snö är det bra att gräva ut en grop i absiden (glöm inte spaden på vinterturen). Eftersom kall luft sjunker nedåt och samlas i gropen bidrar det till ett bättre klimat inne i tältet. Tänk även på ljuden kring lägerplatsen. Vet du med dig att du störs av ljudet från strömmande vatten – slå läger en bit bort.

    Skillad på tält & tält

    Ett tält med dubbelväv (innertält och yttertält) är varmare än ett enkelvävstält – och har ofta något mindre problem med kondens inne i tältet. Tänk på vindriktningen när du slår upp tältet (lär dig vad som gäller för just ditt tält) och se till att alla linor är spända. En fladdrande tältduk kan vara nog för att förstöra en god natts sömn och att behöva gå upp mitt i natten för att efterspänna linorna är inte roligt.

    Hitta kvällsrutinerna

    Se till att vara varm, torr och ha lagom mycket kläder på dig innan du kryper ned i sovsäcken.

    • Gör lite kvällsgymnastik – några ruscher, armhävningar, höga upphopp – för att få upp temperaturen.
    • Drick något varmt med lite energi i, till exempel varm saft eller blåbärssoppa, så håller kroppen värmen.
    • Ta med en termos med något varmt in i tältet. Gott att ha både under natten eller till en första frukost i sovsäcken.
    • En värmetålig flaska fylld med hett vatten fungerar som ett extra element. Trä en socka över flaskan så blir den bekvämare att ha i sovsäcken.

    Rätt klädd

    Lagom är bäst! För mycket kläder kan bli svettigt och därmed kallt och risken är också att sovsäcken blir för trång och isolerar sämre.

    • Ett underställ är ofta skönt att sova i.
    • För extra isolering är det bättre att lägga en dunjacka över sovsäcken än att fylla på med lager inuti.
    • Torra gosiga strumpor vid läggdags gör stor skillnad för komforten.
    • Se till att ha underställ och strumpor som bara används i lägret, så har du alltid något varmt och torrt att sova i.
    • Sov med mössa, eller balaklava och en buff som halsduk så kan sovsäcken hållas lite mer öppen upptill för att undvika kondens från utandningsluften.

    Det lilla extra

    Kudde! Inte så mycket för värmen som för komforten. Uppblåsbara varianter finns att köpa, men att dra en buff över en packpåse med något mjukt i funkar minst lika bra. En ljuslykta som går att hänga upp inne i tältet ger både mysig belysning och hjälper till att hålla kondensen borta, men kondens blir det, så ta med en disktrasa för att kunna torka av insidan av tältväggarna. Störs du av ljuset på sommaren kan en sovmask göra underverk. Öronproppar hjälper både mot snarkande grannar och irriterande myggsurr. Ett par dunfyllda lägertofflor är ett bra alternativ, speciellt vintertid. En pannlampa med rött sken väcker inte kompisarna.

    Sovtillbehör 
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress