Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Kungsleden

        Sommaren 2018 vandrade Anna Schneider, inköpare på Naturkompaniet, och hennes vän Otto hela Kungsleden som är 45 mil lång. De gick från Abisko i norr till Hemavan i söder.

        – Vi gick i den takt vi ville, pausade när vi behövde och åt när vi var hungriga. Det var otroligt skönt att göra det man känner för, lyssna efter kroppens behov och ta dagen som den kommer.

        Hur la ni upp er vandring längs Kungsleden?

        Vi hade 4 veckor på oss innan semestern var slut, men det blev aldrig någon stress – det tog oss 3 veckor. De första dagarna gick vi cirka 10-15 km per dag och i slutet gick vi runt 30 km per dag. Vi gick även “omvägen” förbi och uppför Kebnekaise och vi hade inga vilodagar. Vi hade lagt upp alla etapper i 4 sträckor:

        • Sträcka 1: Abisko till Kebnekaise, där skulle vi möta upp Ottos syskon och vandra upp för Keb tillsammans.
        • Sträcka 2: Kebnekaise till Kvikkjokk. Till Kvikkjokk var det ungefär halvvägs.
        • Sträcka 3: Kvikkjokk till Ammarnäs, denna sträcka har i princip inga fjällstugor.
        • Sträcka 4: Ammarnäs till Hemavan.

        Guldkant med frukostbuffé & dusch

        I början slog vi läger i närheten av fjällstugor för att det kändes tryggt, men ganska snabbt valde vi att slå läger på en fin plats när dagen var slut oavsett vart på leden vi var. När vi passerade större fjällstationer (Kebnekaise, Saltoloukta, Kvikkjokk, Ammarnäs) tältade vi i närheten för att kunna äta frukostbuffé dagen efter (och för att unna oss en ordentlig dusch). 
        Kartor & böcker Kungsleden 

        Hur fungerar mat & transport längs Kungsleden?

        Första delen mellan Abisko och Kebnekaise är väldigt trafikerad och fjällstugorna ligger ganska tätt, eftersom det var i början av vår vandring hade vi hade allt vi behövde i packningen. Mellan Kebnekaise och Kvikkjokk fanns det också en hel del fjällstugor där det gick att köpa både mat, gas och viss utrustning. Vi samlade allt skräp i påsar som vi bar med oss och sorterade i största möjliga mån på ställen dit man kunde köra bil.

        Bära mat eller skicka matpaket

        På sträcka 3 (Kvikkjokk – Ammarnäs) fanns det inga fjällstugor. Däremot passerade vi några små samhällen där det fanns en kiosk och mindre affärer. Det var dock längre avstånd mellan dessa och som mest tror jag vi gick 3 dagar utan att passera någon form av större bebyggelse. Vissa köper all mat längs vägen, medan andra skickar efter paket som man hämtar ut. Vi visste att vi behövde ordna mer mat halvvägs och hade en väldigt tur att vi stötte på en kille som hade tänkt att vandra hela Kungsleden. På grund av olika omständigheter valde han att hoppa av i Kvikkjokk. Han hade redan skickat ett stort paket med mat dit och vi fick köpa loss en hel del av honom.

        Ro över sjöar

        Det är vissa sjöar man passerar som kräver lite logistik. Några ror man över, och har man tur står det två båtar vid den sidan man kommer till och man behöver bara ro en gång. Vid några större sjöar köpte vi båtsjuts av lokalbefolkningen, det var superlyxigt och väldigt kul att få lyssna på berättelser om hur deras vardag längs Kungsleden ser ut.

        Vilka var det bästa produkterna du hade med dig i packningen?

        Sköna kläder att ta på vid vandringsdagens slut, sporttejp (jag lagade bland annat både mina tofflor och min hand med det), ett multiverktyg och godis!

        Hur planerar man sin packning om man går längs hela Kungsleden?

        Eftersom vädret i fjällen kan variera väldigt kraftigt visste vi att vi var tvungna att ha kläder och utrustning både för sommarvärme och för riktigt kalla temperaturer. I packningen fanns allt mellan shorts och dunjacka.

        Planering av mat svårast

        Det svåraste var att planera och packa allt man ska äta. Vi visste att det gick att fylla på längs vägen, men det är ofta ganska dyrt. Därför valde vi att bära med oss mycket mat i början. Sen är det såklart bra att ha med ett första hjälpen-kit, det kom till användning under vår vandring. Och fjällkarta och kompass såklart! Inte för att det är speciellt svårnavigerat, men bra att ha om det händer något och kul att studera och läsa på om alla etapper.

        Annas packning på vandring på Kungsleden

        • Kängor: Jag hade en ganska klassisk vandringskänga med mellanhögt skaft, likt Hanwags vandringskänga Tatra. Det var skönt med stabiliteten, både för att jag bar tung packning och för att vissa partier var steniga och stigen var lite stökigare.
        • Liggunderlag: Ett självuppblåsande liggunderlag med r-värde 4.
        • Sovsäck: Jag hade en sovsäck från Marmot med en komforttemperatur på några plusgrader. Hade jag gjort om vandringen hade jag valt en varmare sovsäck med komforttemperatur runt 0 eller någon minusgrad.
        • Tält: Vi hade ett Anjan 2 GT från Hilleberg.
        • Gas: Vi började med 2 stycken 450 g och 1 stycken 230 g gastuber från Primus.
        • Rygggsäck: Jag hade en 65 liters vandringsryggsäck från Osprey som jag var, och fortfarande är, supernöjd med. Allt fick plats även om det krävdes lite tetris i början när den var fullpackad med all mat. Packningen vägde vid starten ungefär 23 kg och väl framme i Hemavan var den nere på 14 kg, alltså var 9 kg mat och godis.

        Vilka är dina bästa tips inför vandring längs hela Kungsleden?

        Läs på om de olika sträckorna, ha gott om tid så ni inte behöver känna någon stress, ta en extra dag för en topptur eller omväg till något fint ställe om ni vill det, ät mycket snacks längs vägen!

        Annas favoriter längs Kungsleden

        Vissa stunder, platser och sträckor fastnar ofta lite extra länge i minnet och hjärtat efter ett äventyr. Här kommer Annas två favoritsträckor:

        Abisko – Kebnekaise (Nikkaloukta) 

        Vi vek av från Kungsleden till Kebnekaise och gick sedan tillbaka ut till Kungsleden igen. Det här är en välbesökt sträcka vilket var skönt precis i början på vandringen. Tätt mellan stugor och häftig natur –  höga berg och en mäktig dalgång precis söder om Tjäktapasset. Det var kalfjäll i princip hela vägen. Området runt omkring Kebnekaise är ju också otroligt mäktigt och det var härlig stämning med mycket folk och liv och rörelse. Det var uppskattat efter att ha "varit ensam" på fjället några dagar.

        Ammarnäs – Hemavan

        En sträcka med mycket variation. Den börjar nere i byn Ammarnäs, sedan kommer man snabbt upp på fjället. Det är väldigt mysigt runt Tärnasjö-stugorna, runt sjön och vid broarna över sjön. Dalgången mellan norra och södra Sytertoppen är väldigt fin och storslagen, vi "döpte om" den till Dream Valley. Det är höga berg vid Hemavan vilket man ser på håll under typ hela vandringen och mäktigt när man kommer nämre.

        Vilka förberedelser behövs för att vandra längs hela Kungsleden?

        Vi skaffade utrustning, köpte och studerade kartor Kungsleden, läste på om alla etapper och planerade mycket kring maten. Fysiskt gjorde vi inga större förberedelser, vi tränade båda ganska mycket innan. Vi gick in kängorna och testade utrustningen hemma för att säkerställa att alla prylar var hela och att vi hade kunskap om hur de fungerade.

        Vilka var de svåraste utmaningarna när du vandrade längs Kungsleden?

        Jag tyckte egentligen ingenting var svårt. Det var såklart tungt vissa perioder när det var svettigt eller man var låg på energi. Men vi hade ett otroligt gott humör hela vägen. Jag lyckades skada handen efter en vecka, därefter följde några dagar när jag behövde lite extra hjälp med att knyta kängor och liknande. Jag var också lite orolig för hur illa det var, men även det tog vi oss igenom med mycket skratt.

        Hur var vädret under er vandring längs Kungsleden?

        Vi startade vår vandring den andra juli 2018 och jag tror att många minns hur det var den sommaren. Det var tokvarmt! Det regnade på oss totalt 2 gånger på 21 dagar och dunjackan användes bara ett fåtal gånger. De flesta dagar gick vi i shorts och t-shirt. Det var aldrig några problem att hitta vatten, men vi märkte att det var torrt i markerna på sina ställen och mötte några stycken som hellre vandrade sent på kvällar och nätter för att slippa värmen. De sista 3 dagarna nåddes vi av informationen att det rådde eldningsförbud även i fjällkedjan. Då hade vi tur att vi var på sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan där det finns fjällstugor så att vi kunde laga vår mat inomhus.

        Hur tog ni er till starten av Kungsleden och från målet till Kungsleden?

        Vi åkte nattåg från Stockholm till Abisko och när vi hade vandrat klart och kom fram till Hemavan hoppade vi på en buss till Umeå. Sedan tog vi tåget tillbaka hem till Stockholm.

        Fakta om Kungsleden

        45 mil långa Kungsleden är en av Sveriges och kanske världens populäraste vandringsleder. Den sträcker sig från Abisko till Hemavan och brukar delas in i fem delsträckor:

        • Abisko – Nikkaluokta

        • Nikkaluokta – Saltoluokta

        • Saltoluokta – Kvikkjokk

        • Kvikkjokk – Ammarnäs

        • Ammarnäs – Hemavan

        Sträckorna går såklart att vandra även från söder till norr. Svenska turistföreingen, STF, har 16 fjällstugor utplacerade längs Kungsleden och de ligger med mellanrum på mellan 10 och 20 km. STF har inga stugor mellan Kvikkjokk och Ammarnäs.

        Källa: Svenska Turistföreningen

        Fler smultronställen på Kungsleden

        Jonas Gunnmo jobbar som inköpare på Naturkompaniet. Här kan du ta del av hans smultronställen längs tre delsträckor på Kungsleden:

        Hemavan – Ammarnäs

        Ammarnäs – Servestugan: En vacker vandring upp genom skog förbi vattenfall med en känsla av regnskog under sommaren. Väl uppe vid Servestugan finns en fantastisk bastu och bra slänter för blåbär.

        Saltoluokta – Kvikkjokk

        Från Aktse kan man gå upp på Skierfe och titta in i Rapadalen, en storslagen vy över det bästa svensk fjällvärld har att erbjuda. Att klippan dessutom ser ut som något taget ur Lejonkungen kittlar fantasin ytterligare.

        Nikkaloukta – Saltoluokta

        Sitt vid strandkanten och titta på vandrare som med möda ror över sjön, eller kasta ut linan och hoppas på en Röding. Sjön Teusajaure ligger precis innan den riktiga högfjällsterrängen börjar om du kommer söderifrån.

        Dagsvandringar på Kungsleden

        Emma Treffenberg jobbar som copywriter på Naturkompaniet. Här kommer hennes tips på dagsturer som är lite enklare att utföra och som passar för till exempel barnfamiljer.

        Kungsleden Abisko Turiststation

        För den som känner att en flerdagars vandring med övernattning i tält eller stuga är ett för stort steg att ta finns ändå fina möjligheter att på ett mer bekvämt sätt uppleva storslagen fjällmiljö. Kungsleden börjar vid Abisko Turiststation där det går bra både att tälta och att ställa husvagnen. Det finns också möjlighet att bo i stuga, på vandrarhemmet eller på hotellet. Här finns både restaurang, dusch, toaletter och möjligheter att laga egen mat. Det finns också sällskapsrum och en liten butik.

        Nattåg till Kungsleden

        Till turiststationen kommer du enkelt med nattåg och det är inte många meter att gå innan du är framme. Genom att utgå från Turiststationen kan du lämna mycket av packningen hemma och anpassa dagens äventyr efter ork, lust och väder. Gå en sträcka på Kungsleden, tälta en natt och gå sedan tillbaka. Eller välj att gå dagsturer på Kungsleden eller de fina lederna runt turiststationen. Doppa fötterna i Torneträsks iskalla vatten eller ta linbanan upp på Noulja för en storslagen utsikt. Det här sättet att vandra passar den som är nybörjare och vill testa sin utrustning eller den som för första gången ska vandra med sina barn. Det passar också den som har svårt att gå längre sträckor, bära tung packning eller sova i tält.

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress