Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Logga in/bli medlem för att ta del av dina erbjudanden »

        Redo för vinterfjället

        Har du blivit vandringsbiten och drömmer om att uppleva fjällvärlden även på vintern? Då är turskidor ett fantastiskt sätt att ta sig ut. De flesta som klarar att vandra i fjäll­terräng kan också gå på tur med skidor. Här går vi igenom några av de saker som är bra att tänka på för att premiär­turen ska bli så säker och härlig som det bara går.


        Skidorna

        Turskidor är bredare och mer stabila än vanliga längdåknings­skidor för att fungera i många typer av snö och terräng. Turskidor brukar vara 50–60 millimeter breda. Tänk på att skidor bredare än 55 millimeter inte passar i pistade skidspår. För bärighetens skull är det bra med skidor som är 15–30 centimeter längre än dig själv men ju bredare skida desto kortare längd kan man använda. Även längden på stålkanterna varierar mellan olika modeller. Längre stålkant ger tyngre skida, men underlättar vid åkning utför. Tänk på att testa skidorna med all packning på dig så att spannet blir rätt utifrån den vikten.

        Stavarna

        Hållbarhet och slitstyrka är viktigt ute på fjället där en bru­ten stav kan ställa till det ordentligt. Stavarnas längd är lite individuell men ungefär till armhålan är en bra utgångspunkt. En stor truga är bra för bärigheten i djupsnö och brodden (stavspetsen) ska vara av hårdmetall för att ge fäste på is. Handtaget bör vara av ett material som inte leder kyla t.ex. kork eller plast och handremmen ska vara justerbar så du kan anpassa den efter tjocklek på handskar.

        Pjäxor & bindningar

        Turpjäxor ska vara stabila, bekväma och hålla fötterna var­ma. En vridstyv sula gör det enklare att svänga. Turbindningar ska vara kraf­tiga för att klara åkning både på platten och utför. Det finns både kabelbindning och tåbindning för turskidor. Kabelbindningen är mycket säker i sin funktion och är populär vid längre turer, expeditioner och då det är mycket utförsåkning. En tåbindning är enkel i sin funktion och lätt att använda, de lämpar sig för turer på led och kortare turer i obruten terräng som inte är allt för kuperad. En bra grej kan vara att ha samma bindnings­system på både turskidor och lång­färdsskridskor så går det att använda samma pjäxor.

        Pulka

        Om du ska på en längre tur är pulka ett mycket bra alternativ till ryggsäck eller som komplement till ryggsäck. Många väljer att kombinera en pulka i vilken den tunga utrustningen förvaras med en liten ryggsäck där ombyte packas. Pulka är också ett mycket bra säkerhetsredskap då man kan transportera en skadad person i den. Packa pulkan med låg tyngdpunkt och lätt baktung, om du packar för högt kan pulkan lätt tippa. Se till att kapellet är ordentlig stängt så snö inte driver in i packningen. Ett bra tips är att fästa en lina i bakkant på pulkan så att en person kan åka bakom och hjälpa till att bromsa i utförslöpor. Och glöm inte stighudarna, de är nödvändiga vid stigningar genom att draget/tyngden kommer bakifrån och inte uppifrån.

        Kläder efter väder

        Som alltid så är det lager på lager som gäl­ler. Fukttransporterande underställ, värmande mellanlager och skalplagg som klarar busväder. Extra förstärkningsplagg, som en dunjacka, är skönt att ta på sig både under rasten och om temperaturen sjunker. En tunn ylle­socka innerst håller fötterna torra och en tjockare yttersocka minskar risken för skoskav. Skidglasögon är skönt när snön börjar yra och solglasögon behövs när vädret är fint, speciellt framåt vår­kanten då solen reflekteras mot snön.

        Hitta rätt

        Karta och kompass ska alltid vara med när du ger dig ut på tur. Träna på navigering innan ni ger er ut på fjället och planera turen noga. Som nybörjare är det skönt att följa markerade leder, men med lite mer erfarenhet ger fjällen också enorma möjligheter till ospårade turer. En karta i mobilen kan vara ett bra komplement, men se till att den är nedladdad.

        Tänk säkert

        Meddela alltid färdväg och hur länge ni planerar att vara borta. Håll koll på väderprognoserna och lavinläget för området ni tänker ge er ut i. Vädret slår om snabbt i fjällen så var redo för det oväntade. Ha vindsäck och spade i packningen. Bra både för att fixa en skyddad fikaplats – och nödvändigt för att vid behov ordna en nödbivack. Att ha med en laddad mobil är bra, men tänk på att täckningen är obefintlig på många håll i fjällvärlden och att kyla gör att batteriet laddar ur snabbare.

        Packa lätt

        Släpa inte med mer saker än nöd­vändigt. Att skida med tung rygg­säck är både svårt i utförslöporna och jobbigt på platten. På en längre tur där det behövs mer utrustning så är pulka att föredra. Glöm inte stighudar om du ska gå med pulka, annars kan stigning­arna bli för jobbiga. Ha alltid med ett första hjälpen-kit.

        Barnvänligt

        Precis som med vandring är tur­skidåkning något hela familjen kan göra tillsammans. De allra minsta kan åka med i pulka, medan de större barnen kan åka skidor själva. Se bara till att anpassa turen efter barnen. Eftersom de små ofta leker mer i snön och blir blöta är extra sockor och van­tar bra att packa med. Fyll på med en­ergi under turens gång så hålls humöret och orken uppe. Russin, nötter, choklad och andra godsaker är bra extrabränsle.

        Allemansrätten?

        Kolla vad som gäller i aktu­ellt område. I naturreservat och nationalparker finns ofta lokala regler som måste följas. Det kan gälla saker som eldningsförbud och om hundar är tillåtna eller ej.

        Källor: Naturkompaniet, STF, Friluftsfrämjandet

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress