Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Lager på lager - klä dig rätt

    Att klä sig rätt i kalla förhållanden är mycket viktigt. Största risken med att vistas utomhus vintertid är att man klär sig fel och fryser och svettas om vartannat. Det påverkar både humör och din fysik negativt. Ska du göra en ansträngande aktivitet vintertid så är det ett tips att klä dig så att du småfryser och huttrar innan du ger dig av eftersom att kroppstemperaturen ökar när du börjar anstränga dig. Börja inifrån med lager 1.

    Lager 1 - innerskiktet

    Lager 1 ska sitta nära kroppen och har till uppgift att värma samtidigt som det ska transportera fukten bort från kroppen. Fukt och väta leder kyla och bidrar snabbt till att du blir nedkyld. Därför bör du aldrig använda bomull närmast kroppen eftersom det binder väta och torkar långsamt. Strumpor, kalsonger och trosor i bomull är inget bra alternativ. Ull eller syntet är bra val. Ull finns i olika tjocklekar och kvaliteter. Vi säljer bara ullplagg av hög kvalitet. Merinoull är ett bra alternativ, det kliar inte och är mjukt och behagligt. Ull värmer även när det är blött och luktar inte illa trots tuff användning och långt mellan tvättarna. Syntetmaterial har fördelen av att vara mycket snabbtorkande och leder snabbt bort fukten från kroppen. Efter ett tag kan syntetplagg börja lukta, de kan då tvättas mycket varmt för att få bort odören. Kombinationer av ull och syntet förekommer och drar då nytta av de båda materialens fördelar.

    Lager 2 - mellanskiktet

    Lager 2 ska isolera och ventilera kroppen genom att driva fukten vidare samtidigt som värmen inte ska lämna kroppen i onödan. Ull, fleece och andra syntet och ullblandningar är bra alternativ. Dessa plagg, t.ex. fleecetröjor, bör ha dragkedjor eller andra öppningar så du kan öppna upp när du behöver ventilera ut överskottsvärme. Tänk på att fleccetröjor är lättantändliga om du sitter nära en eld. Många väljer att bara ha kalsong/trosa och långkalsong under sina skalbyxor. Ett tips är att använda ett par förstärkningsshorts ovanpå långkalsongerna för att hålla sig varm men utan att svettas för mycket.

    Lager 3 - ytterskiktet

    Lager 3 är det skikt som ska hålla väta, vind och andra yttre element borta. Det bör samtidigt ha förmåga att släppa ut fukt inifrån genom att vara i så kallade andandes textilier som t.ex. Gore-Tex och Hydratic. Fuktutsläppet kan även här ske genom ventilationsöppningar etc. Plagg i bomulls- och syntetblandning fungerar även det utmärkt som ytterplagg vintertid, Fjällrävens G-1000 material står emot vind och viss mängd snö samtidigt som det ventilerar. Lager 3 bör ha lättåtkomliga fickor, justerbara ben och ärmavslut samt justerbar huva. Dragkedjor och övriga justeringar bör vara konstruerade så att de är greppbara även när du har handskarna på sig.

    Lager 4 - förstärkningsskiktet

    Lager 4 har till uppgift att verka som ett isolerande lager vid raster, stillastående aktiviteter eller då det helt enkelt är extremt kallt ute och du vill minimera värmeförlusten från kroppen. Dessa isolationsplagg lämpar sig även för kalla vinterdagar då du inte vill ha flera lager på dig utan bara behöver ett plagg att ta på dig när du exempelvis ska promenera till jobbet eller gå en vinterpromenad. Det finns både dun och syntetiska fyllningar. Dun finns i olika kvaliteter och blandningar, generellt kan det sägas att desto mer dun och mindre fjäder desto bättre egenskaper får plagget.

    Dun är komprimerbart, är lätt och ger mycket värme. Nackdelen med dun är att det tappar sin värmeförmåga om det blir blött och fuktigt. Risken för det är dock mindre vintertid genom att luften är torr och nederbörd som kommer är snö istället för regn. Det finns många bra syntetiska substitut istället för dun som har bra värmeegenskaper och är mer tåligt för väta.

    Isoleringsjackor » 
    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress