Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    REA - kläder & utrustning »

    Solskydd

    Solskydd: UVA-strålarna - hudens osynliga fiende

    UVA-strålarna finns i dagsljus och stoppas inte av moln eller fönster. Eftersom UVA inte bränner oss så ser vi skadorna först på sikt. UVA-strålarnas skadliga effekt är den främsta orsaken till hudens förtida åldrande, pigmenteringar och DNA-skador och tillsammans med UVB även är en bidragande orsak till hudcancer. Ett bra skydd som innehåller UVB/UVA året runt är en smart investering för din hud och hälsa.

    Hur vet jag vilken solskyddsfaktor som passar mig?

    Vilken faktor du behöver beror på hudtyp i kombination med hur länge du planerar att vistas i solen. Även om du inte bränner dig synligt så kan din hy skadas av de djupträngande UVA-strålarna som på längre sikt kan orsaka skador samt hudcancer. Välj faktor utifrån din hudtyp men också efter breddgrad, hur länge du ska vara ute och aktivitet. Solen är starkare ju närmare ekvatorn du kommer och du kan bränna dig trots moln eller skugga. En vanlig missuppfattning är att endast de med ljus hudton behöver ett ordentligt solskydd. Men sanningen är att ett fullgott skydd är lika viktigt för dig med mörk hudton och den som redan är solbränd. Kom ihåg att solen tar hårt vid kyla då hudens värmevarning slås ut. Höga höjder med tunt ozonlager samt reflektioner från snö och vatten ökar också UV-strålningen betydligt. Barn och ungdomar har extra känslig hud och bör alltid skyddas med minst SPF 30, gärna högre.

    Hur ofta och hur mycket solskydd ska jag använda?

    Rekommendationen för solskyddsprodukter är att återapplicera varannan timme eller oftare om du badar. Det är mycket vanligt att man inte applicerar tillräckligt och därmed uppnås inte den SPF/ solskyddsfaktor som står på flaskan. Det behövs 35-45 ml till en helkroppsinsmörjning och solskyddet behöver återappliceras varannan timme, eller oftare om du badar, för att uppnå det skydd som står på flaskan.

    Vad är skillnaden på UVA- och UVB-strålar?

    Siffran på solskyddet indikerar endast UVB-skyddet, de strålar som bränner oss. UVA-strålar går längre ner i huden och är det som orsakar hudskador och förtidigt åldrande. UVA-ringen på produkter talar om att UVA-skyddet uppnår en tredjedel av UVB-skyddet. Du bör alltså smörja in dig även om du har blivit brun för att undvika förtidigt åldrande, hudskador och hudcancer.

    Vad betyder SPF?

    SPF är förkortningen för Sun Protection Factor (solskyddsfaktor) och är ett mått på hur mycket av UVB strålningen som tränger igenom skyddet. SPF 10 släpper igenom 1/10 del och ger alltså 90 % skydd mot UVB-strålarna. SPF 20 Skyddar mot 95% av UVB-strålarna. SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålarna. SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålarna

    Det är naturligtvis svårt att veta, men om du uppskattningsvis tror att du bränner dig efter ca 10 minuter bör du med SPF 30 kunna vara ute 30 gånger längre i solen. SPF 30 x 10 min = 5 timmar. Detta är alltså den totala tid du kan utsätta huden för sol innan den bränns, trots solskydd. Detta förutsätter dock att du applicerar rätt mängd, varannan timme. Detta är bara en fingervisning som påverkas av många faktorer.

    Tips: komplettera dina badkläder med ett par bra badskor så skyddar du ovansidan av fötterna från solen strålar och underssidan mot het sand.

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress