/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    LAGA MAT UTOMHUS


    Det är något som gör att mat som lagas och äts utomhus är lite godare. Kombinationen eld, mat och natur skapar ett lugn och en känsla av att vara i nuet. Att ställa ner ryggsäcken i den mjuka mossan, få en paus, värma händerna på muggen fylld med nykokt kokkaffe och känna doften av nybakat bröd från stekhällen slår det mesta. Våfflor, varma mackor och grillkorv i all ära, men visste du att man kan göra pizza över öppen eld? Lite längre ner på sidan hittar du receptet. 

    Hos oss hittar du allt som behövs för en lyckad matlagningsupplevelse utomhus, oavsett om det är till fredagsmiddagen efter jobbet, för att säkra energiintaget under långvandringen eller mätta de minsta äventyrarnas magar som kurrar på helgturen. Välkommen!

    ÖPPEN ELD »

    STORMKÖK & BRÄNNARE »

    TALLRIKAR & BESTICK »

    PIZZA ÖVER ÖPPEN ELD

    Matkreatör: Naturens hemligheter | Fotograf: Martin Stenmark

    Stora konservburkar är till exempel utmärkta pizzaugnar. Sådana tomburkar brukar man kunna få från närmaste restaurang eller skolkök. Locket blir en perfekt plåt och alla pizzaingredienser kan packas i burken på väg till skogen. Pizza är mysig utemat som är lätt att anpassa utifrån allas önskemål. Och vill man inte baka sin egen pizzadeg är det smidigt med dagens färdiga pizzakit. Stansa ut så många pizzabottnar du vill ha, packa dem med smörgåspapper emellan i en påse. Väl ute i skogen är det bara att fixa en eld i lugn och ro. Montera pizzorna med önskad topping strax innan tillagning. Ät och njut.

    • Tänd en brasa och elda tills ni fått fin glöd.
    • Sprid ut glöden i eldstaden och placera pizzaugnarna på glödbädden. Bakningen kan boostas genom att bygga upp en reflektoreld där värmen från lågorna leds in i konservburkarna.
    • Ha med värmetåliga handskar och se till att rotera plåtarna i ugnen med jämna mellanrum så att pizzan blir jämnt gräddad. Tillagningstiden är 10–20 min, men som alltid vid utomhusmatlagning gäller det att ha förståelse för att förutsättningarna kan ändras beroende på rådande väderförhållanden med mera.
    Vildplockad pizzatopping:
    Kantareller och annan ätbar svamp, löktrav, kärleksört, våtarv, svalört, tusensköna. Få fler tips i boken Vildplockat.

    FLER RECEPT »

    GÖR DET ENKELT

    Att flytta ut matlagningen behöver inte vara så krångligt, mycket går att förebereda hemma och bra förpackat rymmer du allt du behöver i en mindre ryggsäck. Är du ovan kring eldning och utomhusmatlagning vill vi ge dig några tips på vägen. Ta del av våra vanliga frågor här nedan:


    Allemansrätten ger ingen självklar rätt att elda eller laga mat. Man får ofta göra det om man är försiktig och det sker utan risk för att starta brand eller skada mark, djur och växter. Fasta eldplatser som är speciellt utformade för att elda och förhindra spridning av brand är bäst att hålla sig till om man känner sig osäker. Speciella regler gäller vanligen i nationalparker och naturreservat samt att lokala regler kan förekomma. Ta alltid först reda på vad som gäller i området du kommer befinna dig.

    För att starta eld behövs tre saker: bränsle, syre och värme. Du kan till exempel använda torr ved (bränsle), eldstartare och eldstål (värme). Genom att klyva veden med yxa eller kniv till tunna stickor och stapla dessa luftigt, tillåter du också syre att ta sig in. Placera en eldstartare (fnöske) i mitten och stapla tunna trästickor omkring den. Tänd eldstartaren och mata elden försiktigt med grövre och grövre stickor tills du har en fin eld. Bra eldstartare kan till exempel vara tunna fibrer av torrt trä, björknäver från veden, fnöske av fnöskticka, en tuss bomull med vaselin på, tidningspapper eller en uppfluffad tampong. Var alltid försiktig med eld och se till att du kan elda säkert!

    Läs mer om att elda säkert »

    • Välj eldplatsen väl, där du kan elda säkert och täcka över dina spår.
    • Ta endast löst liggande kvistar och ris som ved. Plocka inte från levande eller nedfallna träd.
    • Ta med allt skräp hem.
    • Elda inte på eller nära stora stenar och bergshällar då de kan spricka och få fula märken som aldrig kommer läka.
    • Använd diskmedel som är anpassat för miljön och ta så lite som möjligt.
    • Tänk på att särskilda regler vanligen gäller i nationalparker och naturreservat.

    Gå till friluftskök och redskap »

    Köp en disksvamp utan rengöringsmedel samt ett biologiskt nedbrytbart diskmedel med minimal påverkan på känsliga miljöer så kan du diska i sjö eller vattendrag. Du kan också använda en packbar diskho och fylla med vatten som du värmer på ditt kök eller på elden om du vill diska i ditt läger. Använd så lite diskmedel som möjligt för att skona naturen.


    FLER FRÅGOR & SVAR »    Naturkompaniet på Instagram - låt dig inspireras!

    Tagga med @naturkompaniet så kan din bild komma med här.

    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress