Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Sotarmössor

    Kurpis, sotamössa, pirka, docker, smula – kärt barn har många namn. Den nätta sotarmössan är mer än bara en mössa, den är ett plagg med en historia och bars från början mest av sotare. Numera bärs denna sköna stilikon av många och finns i flera olika utföranden. Bland Stetsons mössor, till exempel, finns sotarmössor i både ull, merinoull, kashmir och bomull. En sotarmössa passar lika bra för herr som för dam.

    Vad är en sotarmössa?

    Sotarmössan är en mössa i kortare modell som oftast slutar ovanför öronen, eller bara täcker en liten bit. Den sitter tätt mot huvudet och har ett karaktäristiskt brett uppvik. Den kallas för sotarmössa just för att det historiskt var en populär modell hos sotare. Det breda uppviket, som då var i flera lager skyddade huvudet mot sot och annan smuts. Det kunde vecklas ner över ansiktet om man behövde krypa i skorstenar och kanaler. Uppviket var så långt så att det gick att stoppa ner i byxorna. När andningsskydden kom blev arbetsmiljön bättre för sotarna, men många fortsatte ändå med de traditionella mössorna som kommit att bli en symbol för hela yrkeskåren. Idag förknippas sotarmössan ibland med hipsters.

    Sotarmössor hos Naturkompaniet

    Gemensamt för alla sotarmössor är att de är korta i modellen och slutar strax ovanför öronen. De har också ett karaktäristiskt bredare uppvik. Sotarmössan är en skön och luftig typ av mössa för alla som gillar att ha öronen fria. Förutom de nyss nämnda egenskaperna kan en sotarmössa se ut på lite olika sätt. Välj en sotarmössa i ull om du önskar en mössa som värmer, och som till och med värmer även om den skulle bli blöt eller fuktig. Eller en tunnare sotarmössa i bomull under sommardagar som ett lättare skydd för sol och vind. Här finns också stickade, stretchiga, mjuka sotarmössor för vår och höst som värmer precis lagom mycket. Många av våra sotarmössor kommer från Stetson som är välkända för sin höga kvalitet.

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress