Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Cykelpendling – våra bästa tips

    Få in träningen i vardagen med cykelpendling. Det är inte bara hälsosamt utan minskar också miljöpåverkan rejält. Så ställ bilen hemma och ta dig fram för egen maskin! Här har vi listat våra bästa tips för att förbereda dig inför cykelpendlingen.

    1. Förbered dig för cykelpendling

    Förbered morgonens cykling redan kvällen innan. Kolla väderleksrapporten och lägg fram passande cykelkläder. Då blir det mycket enklare att komma i väg, även om det blåser lite snålt, regnar eller snöar. Ju mer du cyklar, desto enklare kommer det att bli. Vädret är en del av äventyret och det är faktiskt en rolig utmaning att ta sig fram för egen maskin och uppleva årstiderna.

    2. Rätt klädd för cykelpendling

    Om din cykelpendling är ett hårt träningspass så gäller det att inte klä sig för varmt. Var hellre lite sval i början av passet än för varm halvvägs. Här gäller det att pröva sig fram för att hitta en nivå som passar just dig. Se till att hålla huvud, händer och fötter varma. En lätt, isolerande jacka är alltid bra att ha med, utifall du tvingas stanna under färden.

    3. Packa vattentätt

    För året runt-cyklisten är slitstarka och vattentäta väskor att föredra. Tänk på att det kan vara bra med lite extra plats om du behöver handla på hemvägen. Specifika cykelväskor har ofta fästen för cykellås, hjälm och cykellampor vilket är praktiskt. Glöm inte att alltid ha med verktyg, extra slang och cykelpump så att du klarar en punktering eller andra problem efter vägen.

    4. Cykelpendla säkert

    Cykelhjälm är en självklarhet, men missa inte att utrusta dig själv och cykeln med reflexer och lampor. Under vinterhalvåret är det extra viktigt att både synas och ha bra sikt när mörkret faller. Glasögon är bra, både när solen skiner och som skydd mot snö och regn. Serva cykeln regelbundet och håll koll på bromsar och annat.

    Rutinerad cykelpendlare

    Tessa Lothian är säljare på Naturkompaniet i Västerås.

    Du har cykelpendlat till jobbet i över tolv år – vilka är fördelarna?

    – Att du får vardagsmotion, att du får tillfälle att rensa tankarna efter jobbet, att du kan parkera nästan var som helst och att du slipper morgon- och eftermiddagsrusningen på bussen eller tåget. Dessutom ger det mer frihet eftersom du kan välja olika resvägar olika dagar.

    Hur ska man klä sig för att göra cyklingen så behaglig som möjligt?

    – Det finns specifika cykelplagg, men för min del har det alltid räckt med underställ och vind- och vattentäta skalkläder i GoreTex-material. När man cyklar blir man ofta svettig oavsett väder, därför är det bra att ha ull närmast kroppen och skalplagg som släpper ut fukt.

    – Sedan är det viktigt att ha bra handskar när det är kallt. De ska också vara vind- och vattentäta, annars gör fartvind och regn dem snabbt odugliga. De får gärna gå upp en bit på handleden, för om du börjar frysa om handlederna kommer du att frysa om hela kroppen.

    Hur ska man tänka om man cyklar tidiga vårmorgnar när det fortfarande kan vara kallt?

    – Jag tycker att en buff är ett fantastiskt plagg. Du kan använda den runt halsen, men också vika den dubbel och använda som beanie under hjälmen eller som en balaklava som täcker både hals, mun och näsa.

    – Det är också bra att ha flyttbara reflexer som du kan fästa på kläderna om du cyklar när det är mörkt.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress