Förslag på märken

    Förslag på kategorier

      Förslag på sökning

        Produkter

        Allemansrätten - vandra & tälta


        Vandra nästan överallt

        Du får gå eller åka skidor nästan överallt i naturen. Regeln är att inte störa. Även de som bor i hus långt ute i naturen har rätt att kunna känna sig ostörda. Du får till exempel inte pas­sera över privata tomter (som tomt räk­nas här ytan närmast bostadshuset).

        Du får heller inte skida eller gå över planteringar, åkermark eller anlagda trädgårdar om det finns risk för att du skadar det som någon har plante­rat. Men under perioder då marken är frusen eller snötäckt får du vandra eller skida över åkermark. Respektera dock eventuella avspärrningar.


        Tälta en natt

        Vem som helst får tälta ett dygn i naturen, även i grupp med två–tre tält. För större grupper än så och många tält behövs markägarens tillstånd, eftersom risken för slitage och sanitära problem är större.

        Tältplatsen får inte ligga nära boningshus. Välj att slå upp tältet/tälten på tålig naturmark och inte på betesmark, åker eller plantering. Tänk avskildhet, både för dig själv och för eventuella boende i närheten.

        Elda med förstånd

        Det är fullt tillåtet att göra upp eld i naturen om förhållandena är säkra. Välj en plats där elden inte skadar mark eller vegetation, eller riskerar att sprida sig. Sten, grus eller sand är bra underlag. Platser med mossa, torv eller klippa bör undvikas.

        Du går gärna ta löst liggande pinnar, grenar och kottar som ved. Men däremot inte hugga eller såga ner levande träd eller ens ta näver från levande träd. Vindfällen är inte att räkna som ved.

        Kommun eller länsstyrelse kan utlysa perioder av eldningsförbud. Du kan fortfarande använda ditt friluftskök, men under uppsikt. Undvik att elda sådant som inte brinner upp, till exempel aluminium och plast. Öl- och läskburkar brinner dåligt och lämnar rester kvar. Även tomma påsar för frystorkad mat bör tas hem, de har ofta en aluminiumfilm inuti som gör att påsen inte brinner upp helt.

        Plocka rätt saker

        Det står dig fritt att plocka blommor, bär och svamp i naturen. Men vissa arter är fridlysta och får inte plockas alls, till exempel orkidéer, backsippa och nattviol. Andra fridlysta arter, som till exempel blåsippa och gullviva, får man plocka på de flesta ställen i landet (dock inte överallt, till exempel inte i Stockholms län) om man bara plockar ”för eget bruk” och inte för försäljning eller gräver upp dem med rötterna.

        Inte heller mossor och lavar får plockas i stora kvantiteter eller till försäljning. Att till exempel ta med sig några grodyngel hem från vanliga grodarter som padda eller åkergroda – för att se hur de utvecklar sig, är tillåtet, om man sedan släpper ut dem igen på samma plats som de samlades in.

        Ta med skräpet hem

        All nedskräpning är förbjuden enligt lag. Med skräp menas allt från papper och fimpar till byggavfall och bilar. I miljöbalken står att ”var och en som utnyttjar allemansrätten eller annars vistas i naturen ska visa hänsyn och varsamhet i sitt umgänge med den.”

        En bra regel kan vara att alltid ta med extra skräp hem, inte bara ens eget utan även något man hittar ute i skogen eller på fjället.

        Lämna inga spår

        Ett förhållningssätt som har fått genomslag i friluftskretsar de se­naste åren är ”leave no trace”-filosofin. Det handlar om att lämna en plats i samma skick som man själv fann den. Tanken är att minska sin miljöpåverkan genom att ha inställningen att ”låna naturen” i stället för att tro att man äger den. Det kan vara att lägga tillbaka ste­narna man tog för eldstaden, inte kapa ner något ris eller annan växtlighet bara för att tältbotten ska ligga platt. Helt enkelt lämna platsen så oförstörd som möjligt. En bra regel är att gå en sista runda på lägerplatsen innan av­färd för att hitta förlorade saker och för att kontrollera att platsen ser lika fin ut som när man kom.

        Specialregler i skyddade områden

        I nationalparker och naturreser­vat råder ofta särskilda regler för tältning och eldning, vad du får göra och vad du får plocka. Reglerna kan variera från område till område. Det kan till exempel vara tillåtet att tälta på särskilt angivna platser även inom skyddade naturområden, medan det på andra platser kan råda totalt tältnings­förbud. Samma sak för eldning. Det kan också finnas begränsningar i att plocka bär eller växter, eller ens ta med sig stenar hem. Ofta finns anslagstavlor, broschyrer eller – som i många nationalparker – ett naturum med information om vad som gäller.

        Tänk på djur- & fågelliv

        När du vistas i naturen kan du lyckas komma för nära vilda djur och fåglar. Visa respekt och ta dig från platsen försiktigt för att inte skrämmas. Har du hund måste du ha extra bra koll på den under perioden 1 mars – 20 augusti eftersom djuren då har ungar och är väldigt känsliga. I nationalparker och många naturreservat ska din hund vara kopplad.

        Text: Nicolas Jändel

        double-arrows-up
        Tack för din registrering!

        Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
        Tack för din registrering!

        Ange en giltig e-postadress