/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    10 STEG TILL HÄRLIG HÖSTVANDRING


    1. Favoritsäsong

    Hösten är den perfekta tiden för vandringar längs med någon av Sveriges många låglandsleder. Myggorna är (förhoppningsvis) borta, temperaturen kan fortfarande vara riktigt behagligt och ljuset och färgerna gör upplevelsen till något alldeles extra. Så göm inte undan vandringsprylarna bara för att sommaren är över, utan passa på att hitta nya favoritstigar.

    2. Enklare äventyr
    En låglandsvandring kräver inte lika noggrann planering som ett fjälläventyr. Ofta är det enkelt att ta sig till vandringslederna och möjligheterna att själv planera sträcka eller hitta en passande rundslinga är stora. Ofta går det att ta sig till och från olika delar av leden med kollektivtrafiken. Inspiration och tips för just din led finns det gott om både på nätet, i guideböcker eller hos lokala föreningar, som Friluftsfrämjandet. Ha ryggsäck och utrustning redo så blir det enklare att ge sig ut på spontana äventyr när andan faller på.

    3. Barnvänligt

    Vandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Det är lätt att anpassa turen så att den passar även de minsta. Att rasta ofta och hålla koll på energinivåerna håller humöret uppe. Lek mycket längs vägen, stanna och titta på spännande saker, eller kör en omgång kurragömma. En vandringstur kan vara så mycket mer än att bara avverka kilometer efter kilometer. Låt barnens intressen vara med och styra över vad ni hittar på efter vägen. Och skulle man bli tvungen att avbryta äventyret är det ofta enkelt att kliva av leden och ta sig hemåt.

    4. Vandra tillsammans
    På sociala medier som Facebook finns det gott om sidor och grupper för den som söker nya vandringskamrater. Låglandsturen är ett enkelt sätt att ta sig ut och lära känna varandra, utbyta erfarenheter och utrustningstips.

    5. Sov gott

    Vindskydd, tält, stuga, hängmatta eller under bar himmel. Utefter långlandslederna finns mängder med lägeralternativ. Tänk på att både över nattningsstugor och vindskydd kan vara upptagna när du kommer fram, så ha alltid med en backup, till exempel i form av tarp, så att du inte står utan skydd för natten. Med bra liggunderlag och varm sovsäck är en stjärnklar natt under bar himmel ett svårslaget alternativ.

    6. Vattenkoll
    Till skillnad från fjällen, där tillgången på friskt vatten oftast är god, kräver låglandsvandringen lite mer planering när det kommer till vätska. Undersök alltid i förväg hur till gången på vatten ser ut efter leden. Du får räkna med att bära med dig lite mer vatten än under en fjällvandring. För att vara på den säkra sidan kan ett filter för vattenrening vara en god investering, då kan du på ett säkert sätt använda vatten från sjöar och vattendrag.

    7. Lätta steg
    Oftast är vandring i skogslandet inte lika krävande som på fjället. Att välja lättare kängor eller trailskor kan därför vara en bra idé. Oavsett vilken typ av skodon du föredrar så är det smart att tänka vattentätt. Kalla och blöta fötter kan förstöra även den bästa vandringsturen.
    8. Ljus i mörkret
    En pannlampa har alltid sin plats i packningen, speciellt under de mörka årstiderna när skymningen faller snabbt. Användbart både på stigen och i lägret när mat ska lagas och prylar hittas. Glöm inte att kolla batterierna innan avfärd.

    9. Elda säkert

    Lägerelden är en av friluftslivets stora höjdpunkter och passar extra bra för att hålla borta höst mörkret och kylan. På hösten och vintern är brandrisken oftast inte så stor, men var alltid noga med säkerheten och håll koll på reglerna som gäller i området där du befinner dig. Vid vindskydd finns ofta ved som man får använda, men det kan ända vara en bra idé att ha med sig lite torr ved i packningen för att vara på den säkra sidan.

    10. Var inte rädd!
    För många kan det kännas läskigt att sova ute i naturen. Mörker, okända ljud och en ovan situation kan lätt få i gång fantasin, men för den som övervinner sina rädslor så väntar fantastiska upplevelser, oavsett om du vandrar själv, med hund eller i grupp. Missa inte chansen att förlänga vandringssäsongen.

    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress