Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    REA - kläder & utrustning »

    Flytvästar

    Även om du är simkunnig bör du ha flytväst när du är ute på vatten. Kanske skadar du dig om du ramlar överbord, eller så gör vågorna och vinden det påfrestande att hålla sig flytande en längre stund.

    Vi erbjuder flytvästar för de flesta användningsområden, i flera olika modeller. Välj en klassisk räddningsväst för hög säkerhet eller en lättare flytväst, som ger hög rörelsefrihet och som samtidigt är säker.

    Vilken flytväst ska jag välja?

    Valet av flytväst grundar sig på din simkunnighet, storlek och passform, användningsområde och, givetvis, tycke och smak. Gemensamma kriterier är ändå att en flytväst ska ha en bra balans mellan flytförmåga, rörelsefrihet och funktion. Den ska sitta bra och alltid bäras när du åker båt eller paddlar.

    • Om du inte är simkunnig ska du välja en räddningsväst, som hjälper dig att hamna på ryggläge i vattnet, med ansiktet uppåt.
    • Uppblåsningsbara flytvästar ger stor rörelsefrihet, extra flytkraft och hjälper dig att hamna på ryggläge om du hamnar i vattnet.
    • Flytplagg, seglarväst och flytoverall vänder dig inte till ryggläge om du hamnar i vattnet, däremot är de smidiga att använda och inte lika ”påtagliga” att ha på sig som en räddningsväst.

    Skillnaden mellan flytväst & flythjälp

    När du letar efter en flytväst bör du vara uppmärksam på skillnaden mellan flytväst och flythjälp. Den avgörande faktorn är den europeiska standarden DIN EN ISO 12402, som graderar flytvästar baserat på deras flytförmåga.

    Flytvästar har en flytkraft på mer än 100 N. De kan hålla dig helt flytande utan att du behöver hjälpa till. Ett flertal modeller i vårt sortiment garanterar ännu starkare med flytkrafter på upp till 150 N. Vissa av dem är även utrustade med krage som ser till att du flyter i stabilt ryggläge med huvudet ovanför vattenytan även om du är medvetslös eller inte kan hålla dig flytande av andra skäl. Flytvästar för barn bör alltid vara utrustade med krage.

    Våra paddelvästar har däremot en betydligt lägre flytkraft på vanligtvis bara runt 50 N och bör ses mer som flythjälp. De är tunnare, smidigare och ger dig mer rörelsefrihet än en flytväst med 100 N eller mer. I vattnet stödjer de din simrörelse och gör det lättare för dig att ta dig till land, men de kan inte hålla dig flytande på egen hand. Våra paddlingsvästar är specialdesignade som flythjälpmedel som inte begränsar din rörelse när du paddlar, men ändå stödjer dig vid en eventuell kapsejsning. Generellt gäller att ju mer krävande och öppna vatten som inte ger dig omedelbara räddningsmöjligheter, desto mer flythjälp behöver du för bästa säkerhet.

    Rätt storlek för din flytväst

    När du bestämmer dig för en flytväst till dig eller ditt barn bör du vara noga med viktspecifikationen. Du kan bara dra nytta av flytvästens flytkraft om din kroppsvikt och den extra vikten av dina kläder och utrustning ligger inom de respektive viktgränser som anges för var och en av våra flytvästar. Du bör också se till att flytvästen sitter bra på den som ska använda den och inte kan glida upp. Hos oss hittar du flytvästar anpassade för dam, herr och barn. Våra flytvästar är utrustade med smidigt justerbara axelband, sidoband, höftbälten och ibland även med grenband, som vid rätt justering ser till att västen sitter säkert och inte glider av. En flytväst för barn ska alltid ha grenband.

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress