Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Välja vandringsbyxa

    Vi har ett stort utbud av vandringsbyxor och friluftsbyxor och kan hjälpa dig hitta en modell som passar dig och dina behov. Börja med att tänka igenom hur du tänkt använda byxorna, är det främst till vandring eller allmänt friluftsliv? Vilken tid på året? Vill du att byxorna ska vara utrustade med någon specifik funktion, så som ventilationsdragkedjor eller zip-off? Något önskemål om placering av fickorna? En avgörande faktor när du ska hitta den bästa vandringsbyxan är passformen.

    Bra att tänka på vid val av passform:

    • Benlängd: Vi har flera byxmodeller som tillverkas med olika benlängder, det förtydligas ofta med benämningen short, regular eller long i produktnamn eller vid val av storlek. Det finns även varianter med rålängd, dessa är rejält tilltagna i längd och behöver läggas upp.
    • Midjehöjd: Vill du ha en byxa med låg, normal eller hög midja?
    • Snitt: De flesta friluftsbyxor för herr har en normal passform med mer eller mindre vidd i benen. Bland våra friluftsbyxor för dam finns även kurvig passform.

    Tips! Ibland är det en dambyxa som sitter bäst på dig som herr och vice versa. Har du svårt att hitta en byxa med rätt passform rekommenderar vi dig att prova det.

    Kanske börjar det klarna kring vilken typ av friluftsbyxa du söker men vi tänker dyka lite djupare i några olika varianter; vandringsbyxor i G-1000, softshellbyxor, friluftsbyxor med zip-off och vandringstights.

    Vandringsbyxor med G-1000

    I sortimentet på Naturkompaniet finns många friluftsbyxor i Fjällrävens G-1000 material. Det är en blandning av återvunnen polyester och ekologisk bomull som ger ett slitstarkt tyg perfekt för vandring och friluftsliv. En av styrkorna med G-1000 är att det går att anpassa dess funktion med Grönlandsvax. Vill du ha ett mer vädertåligt och vindtätt plagg kan du vaxa kläder i G-1000 med mer vax och vill du att det ska bli lite luftigare tar du mindre eller inget vax alls. Det går att anpassa efter säsong och väder. G-1000 finns i några olika varianter där alla utom G-1000 Air är vaxade från fabrik.

    Olika varianter av G-1000:

    • G-1000 Original: Mångsidig och slitstark väv som funkar över hela året.
    • G-1000 Silent: Samma egenskaper som G-1000 Original men med en borstad yta vilket gör väven tyst och smidig.
    • G-1000 Lite: Något tunnare och smidigare väv än G-1000 Original. Vävt med ripstop-trådar för bibehållen slitstyrka.
    • G-1000 Air: Lätt och luftig väv som ger maximal ventilation.
    • G-1000 HeavyDuty: Kraftig väv som ger maximal slitstyrka och skydd.

    Många byxmodeller med G-1000 har även partier i stretch som ger ökad komfort och släpper ut värme.

    Köp vandringsbyxor med G-1000

    Softshellbyxor

    När du vill ha en vädertålig byxa med maximal rörelsefrihet är en softshellbyxa rätt val. I vårt sortiment finns allt från tunna, smidiga softshellbyxor som är perfekta för lättviktsvandring och klättring till kraftiga softshellbyxor för vintervandring och topptur.

    Dessa stretchiga friluftsbyxor har många bra egenskaper. Förutom att det följsamma materialet gör dem smidiga släpper de ut värme och ventilerar bra, vilket är en fördel vid högpulsaktiviteter där det hjälper till att hålla en behaglig temperatur. När det kommer till vind och väta kan man generellt säga att ju kraftigare softshell, desto mer väderskydd och du kommer hålla dig torr i ett lättare regn. En tunnare byxa torkar däremot fort om du skulle pricka in en regnskur.

    Köp softshellbyxor

    Byxor med zip-off

    Zip-off innebär att byxan är delbar på ett eller flera ställen längst benet. Det vanligaste är att du kan ta av byxbenet och göra om byxorna till shorts, men det finns även ett fåtal byxmodeller med två steg där du även kan zippa av byxbenet vid vaden och få en capribyxa.

    En friluftsbyxa med avtagbara ben är perfekt när du vill minimera packningen under såväl resa som vandring. Många zip-off byxor är i svalare material vilket gör dem till ett bra val om du exempelvis ska resa till varma klimat, men det finns även några varianter i kraftigare material som G-1000. Exempel på dessa är Fjällräven Keb Gaiter Trousers där du kan använda den nedre delen av benet som en skyddande damask.

    Köp zip-off byxor