/magasin-365/Events/service/hjalp-kontakt/

Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    GREEN FRIDAY

    Gratis vaxning av kängor den 26 november 2021

    Använd det du har, vårda det du har. Att ta hand om sin friluftsutrustning istället för att köpa ny är det bästa sättet att nyttja resurserna som lagts ned för att skapa dem. Dessutom får du glädje av dina favoriter längre. Investera i ett par riktigt bra vandringskängor och se till att ta hand om dem så håller de i många år. Kängor blir skönare ju mer de används och vi hjälper dig gärna att vårda dem på bästa sätt.

    Naturkompaniet har sedan länge tagit avstånd från Black Friday och istället lyfter vi fram hur du kan förlänga dina prylars livslängd genom att vårda och reparera. Vi kallar det för Green Friday. På Green Friday erbjuder vi traditionsenligt gratis vaxning av dina kängor i alla våra butiker. Kom in till oss med dina rengjorda kängor, max ett par per kund. I år har vi laddat med ännu fler tips på hur du tar hand om dina övriga friluftsfavoriter och delar gärna med oss. Har du inte möjlighet att ta dig till någon av våra butiker kan du lära dig att ta hand om dina kläder och din utrustning här. Välkommen!


    HITTA DIN NÄRMASTE BUTIK »

    TA HAND OM KÄNGORNA HEMMA

    1. Torka i rumstemperatur

    Ett par läderkängor ska aldrig snabbtorkas vid ett värmeelement, eller för nära elden. Den höga värmen riskerar att torka ut lädret och förstöra limningen mellan materialdelarna. Låt därför kängorna torka i rumstemperatur.

    2. Rengör från smuts & lera

    Gör rent skorna innan du behandlar dem. Ta bort skosnören, innersulor och peta bort eventuell sten och annat som sitter fast i sulan. Använd ljummet vatten och en borste.

    3. Behandla med vax eller impregnering

    Vaxet appliceras bäst med händerna, gnid i cirkelrörelser så att värmen från fingrarna mjukar upp vaxet. Lägg på ett lagom tjockt lager, var extra noggrann vid sömmar och glöm inte plösen. Smörj även hakarna på skon, vaxlagret skyddar mot rost. Observera att alla varianter av läder blir mörkare efter behandling.

    Skor med kombination av läder och syntet bör också impregneras för att optimera dess hållbarhet. Du kan välja att vaxa in läderdelarna och spraya textilimpregnering på syntetdelarna, eller använda en impregneringsspray på hela skon.

    LÄS MER »

    TVÄTTA & IMPREGNERA SKALPLAGG

    Skalplaggen blir ofta riktiga trotjänare, de skyddar dig mot regn och rusk året runt. För att de ska kunna hänga med många år behöver de tvättas och återimpregneras med jämna mellanrum, hur ofta styrs av hur mycket du använder dem.

    Tvätt

    Skaljackor och skalbyxor behöver tvättas för att hålla porerna i membranet rena från smuts och svett. Använd alltid flytande tvättmedel och gärna ett som är anpassat för funktionsmaterial. Använd inte sköljmedel eller andra tillsatser eftersom det korkar igen porerna i membranet och försämrar funktionen. Följ tillverkarens temperaturangivelse och centrifugera på låga varvtal.

    Impregnering

    Välj en impregnering utan skadliga fluorkarboner och lösningsmedel. I dag finns det många bra, miljövänliga produkter att välja mellan. Det man får räkna med är att plaggen behöver impregneras lite oftare (ungefär varannan tvätt), men det är ett litet pris att betala för att slippa använda de mycket skadliga och svårnedbrytbara fluorkarbonerna.

    I filmen här bredvid kan du se hur du går tillväga för att impregnera ditt plagg.

    LÄS MER »

    "LÄDERKÄNGOR SKA SMÖRJAS IN MED VAX"

    Ebba Sjöström är säljare på Naturkompaniet på Södra Förstadsgatan i Malmö.

    Vilka reparationer gör ni oftast i butiken?

    – Många som kommer in vill få hjälp att re­parera sina vandringsbyxor, som fått stå ut med mycket och slitits i grenen och på knäna. I de fal­len förstärker vi hela området, med marginal runt det slitna, genom att sy dit en lapp. Då håller tyget i några år till. Det är också vanligt att det går hål i tunna dunjackor, då finns det lagningslappar som du kan klistra på. Många behöver också hjälp med att byta ut en trasig löpare i en dragkedja. Det känns som att fler och fler har blivit intresserade av att hålla liv i sina grejer. Det är kul!

    Hur tar man bäst hand om sina kängor?

    – Rengör kängorna ofta, gärna varje gång du har smutsat ner dem. Läderkängor ska sedan smörjas in med vax, om de har vattentätt membran behö­ver du ett lädervax som inte täpper till membranet. Textilkängor bör impregneras med sprej. Alla kängor har gummisulor som inte ska förvaras för varmt. Står kängorna till exempel vid ett element kan gummit torka och bli hårt och stumt.

    MER OM ATT VÅRDA & REPARERA »

    double-arrows-up
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Du har nästan klarat det. Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken i mejlet.
    Registrera dig för nyhetsbrevet

    Ange en giltig e-postadress