Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Lusekoftor

    En klassisk lusekofta är inte bara ett varmt, skönt och mysigt plagg att bära under kyliga dagar. Det vackra mönstret är också en stor del av lusekoftan och för tankarna till den storslagna naturen i vårt grannland Norge. Hos oss hittar du norska lusekoftor från bland annat Dale of Norway i färger och mönster som är omöjliga att tröttna på. Välj bland en mängd olika modeller av sköna lusekoftor för både dam och herr.

    Lusekoftor för friluftsliv

    Ull är ett fantastiskt material att göra tröjor av och en stickad tröja i ull ger dig gott om värme under kyliga höst- och vinterpromenader. Ullen ser inte bara till att hålla dig varm, den släpper också ut överskottsvärme om det skulle behövas. Bär din ulltröja under en skaljacka eller väst, eller som yttre lager under uppehållsväder. En lusekofta är ett skönt plagg att bära under till exempel dagsvandringar, jakt och fiske.

    Vad är en lusekofta?

    Vad är egentligen en äkta lusekofta och vad skiljer en lusekofta från andra stickade tröjor och ulltröjor? En lusekofta är helt riktigt en stickad tröja av ull, men det finns vissa egenskaper som gör den till just en lusekofta. Den första delen av ordet kommer från de typiska lus-mönstret: enstaka maskor i avvikande färg som med lite fantasi ser ut som löss. Lusekoftan är traditionellt stickad i Norge i traditionella norska mönster, men ordet ”lusekofta” används även ibland slarvigt om liknande koftor. En lusekofta kan ha knappar, hyskor och hakar eller vara hel i fronten. Visste du att ordet ”lusekofta” är ett helsvenskt ord? På norska heter det ”setesdalsgenser”, vilket kommer från att den är inspirerad av den manliga folkdräkten i Setesdalen i Norge.

    Så tvättar du din lusekofta

    En lusekofta är gjord av ull och eftersom ull renar sig självt och är naturligt luktreducerande behöver du inte tvätta den ofta. Det räcker att hänga ut den under natten så känns den ren och fräsch igen. Om du ändå känner att din lusekofta är i behov av en tvätt går du tillväga precis som när du brukar tvätta ull. Läs alltid noga på lappen med tvättråd innan du sätter igång, det kan hända att just din tröja har detaljer som behöver speciell behandling. Generellt gäller att varsamt tvätta med ulltvättmedel så behåller du ullens alla fina egenskaper.

    Läs mer

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress