Förslag på märken

  Förslag på kategorier

   Förslag på sökning

    Produkter

    Hur stor ryggsäck för vandring?

    Ryggsäcken är ditt bärbara hem på vandringen. Den ska rymma allt du behöver och ändå kunna bäras över stock och sten. Hur stor ryggsäck ska en ha på vandring? Vilken är den bästa vandringsryggsäcken? Vi hjälper dig att hitta rätt vandringsryggsäck och få den att sitta riktigt bra.

    Tänk igenom dina behov

    • Vilka miljöer och aktiviteter ska din ryggsäck passa till?
    • Hur länge brukar du vara ute?
    • Hur mycket packning vill du kunna bära med dig?

    Ta en funderare innan du besöker butiken. Det är stor skillnad på en tälttur i Sarek och helg med dagsturer runt fjällstationen. Och kom ihåg, den perfekta allroundryggsäcken existerar inte. Väljer du en modell som ska passa många olika situationer måste du vara beredd på kompromisser.

    Viktiga funktioner för en vandringsryggsäck

    Tänk även igenom vilka funktioner din vandringsryggsäck behöver ha. Behöver du regnskydd? Höj- och sänkbart topplock? Vill du kunna öppna upp ryggsäcken på framsidan? Knäppa av topplocket och fästa på framsidan? De flesta ryggsäckar kommer med en mängd olika funktioner och det viktiga är att du funderar igenom vad som är viktigast för dig. Våra experter i butikerna bidrar gärna med tips och råd.

    Placering för fack & fickor

    Återigen, tänk funktion. En avskalad ryggsäck utan stora sidofickor är praktisk att lasta i och ur, på bussar och tåg. Den går lätt att stuva undan. Men ska du ut på en flerdagarstur på fjället kan det vara skönt att lätt kunna fiska fram kikaren, kameran, påsen med torkad frukt eller ett regnställ ur sido- och frontfickor utan att behöva gå via topp- eller frontlock. Utanpåfickor kan också bidra till ordning och reda i packningen.

    Vad är rätt storlek på ryggsäck för vandring?

    I stora drag kan man dela in ryggsäckar i tre kategorier.

    • Till dagsturer passar vandringsryggsäckar under 45 liter.
    • Ska du ut och resa eller vandra bör du välja en ryggsäck som rymmer 40-60 liter.
    • För riktigt långa äventyr där mat, tält och annan utrustning ska bäras med behövs en stor ryggsäck från 60 upp till 120 liter.

    Din fysik, längd med mera spelar också in och därför finns många modeller i flera storlekar.

    Testa bärsystemet

    En större ryggsäck ska vara försett med ett justerbart bärsystem, som fördelar tyngden så att du orkar mer. Bärsystemet ska kunna anpassas efter din rygglängd. Säcken bör även vara försedd med ett vadderat midjebälte. Andra viktiga detaljer är anatomiskt utformade bärremmar, toppstramare, bröstrem, kompressionsremmar och ventilerande ryggplatta.

    Vandringsryggsäckens passform

    Lånar du någon annans ingådda vandringsryggsäck blir det ofta tydligt hur olika vi är byggda. Vi har olika längd på rygg och ben, samt olika bredd på höfter och axlar. Prova dig fram tills du finner modeller vars grundform passar just dig. Flera modeller finns i olika utförande för kvinnor och män. Till exempel kan brett sittande axelremmar klämma över bysten på en kvinna. När du testar vandringsryggsäcken, lägg gärna i vikt som motsvarar en packning och gå runt med ryggsäcken på en stund.

    Finjustera detaljerna

    Axelremmarna ska smita runt axelpartiet så att tyngden bärs upp av hela axeln och inte bara den främre delen. Lägg också tid på bröstremmar, toppstramare (som drar in säcken mot skuldrorna) och andra detaljer, så att du förstår din ryggsäcks anpassningsmöjligheter och kan utnyttja dem till max i fält. Om du till exempel går igenom blockstensterräng som kräver bra balans kan du behöva tajta till ryggsäcken.

    Höftbälte i rätt position

    När du har valt modell bör du lägga tid på att matcha ihop ryggsäcken med din kroppsform. Vissa delar är extra viktiga. Höftbältet är en sådan del, som både avlastar axlarna och ger dig bättre balans. Det ska vara vadderat och smita runt höften utan att skava. När du anpassar ryggsäcken efter din kropp, så börja med höftbältet. Bältet bör hamna precis under höftbenskammen, men över sätesmuskulaturen. Det är höftbenet som ska bära vikten.

    Packa vandringsryggsäcken

    Grundregeln är att placera tunga saker närmast ryggen och gärna högt upp i säcken. Undvik att packa saker utanpå. Om du måste göra det, använd remmar så att inte utrustningen hänger och slänger. Saker du snabbt behöver komma åt, som till exempel regnkläder, bör ligga överst eller i sidofickorna. Med drybags och packpåsar i olika färger håller du lättare ordning. Ett annat tips är att alltid packa saker på samma ställe, då hittar du dem snabbt även om det är mörkt. Dra åt kompressionsremmar och topplock så att allt ligger still i ryggsäcken. Här hittar du fler tips kring att packa vandringsryggsäcken.

    double-arrows-up
    Tack för din registrering!

    Nu behöver du bara klicka på bekräftelselänken vi har skickat till den angivna e-postadressen.
    Tack för din registrering!

    Ange en giltig e-postadress